SZO upozorila: Kina bi posle popuštanja mera mogla da se suoči sa teškim periodom

14.12.2022

09:57

0

Autor: 24sedam

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestaće od srede da izveštava o novim asimptomatskim infekcijama jer se masovna testiranja više ne sprovode

SZO upozorila: Kina bi posle popuštanja mera mogla da se suoči sa teškim periodom
Testiranje na koronu u Pekingu - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Kina bi mogla da se suoči sa "veoma teškim periodom" zbog mogućeg talasa infekcije, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedelju dana nakon što je počela da popušta politiku "nulte kovid tolerancije".

Kineski mediji izveštavaju o teško bolesnim pacijentima u bolnicama u Pekingu.

- Uvek je veoma teško za bilo koju zemlju da izađe iz situacije u kojoj je imala veoma stroge kontrole - rekla je u utorak portparolka SZO Margaret Haris na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestaće od srede da izveštava o novim asimptomatskim infekcijama jer se masovna testiranja više ne sprovode, što otežava precizno izračunavanje ukupnog broja obolelih, navodi se u saopštenju te institucije.

Dodaje se da će revakcinacija protiv koronavirusa biti omogućena za one koji spadaju u visokorizične grupe i za osobe starije od 60 godina.

Vremenski razmak između prve i druge dopunske vakcine biće šest meseci, naveli su iz NHC i dodali da će grupe visokog rizika uključivati ljude sa teškim postojećim bolestima i one sa niskim imunitetom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike