Raspisana međudržavna poternica za Tihanovskom

15.10.2020

14:07 >> 14:51

0

Iako je nalog za hapšenje izdat u Belorusiji, odnosi se i na Rusiju

Raspisana međudržavna poternica za Tihanovskom
Copyright Youtube/Printscreen/Rappler

Za bivšom beloruskom kandidatkinjom za predsednika Svetlanom Tihanovskom raspisana je međudržavna poternica, potvrdilo je danas belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Baza podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova otkrila je da se nalog za hapšenje izdaje protiv Tihanovske u Rusiji, a izvor u policiji objašnjava da, iako je nalog za hapšenje izdat u Belorusiji, odnosi se i na Rusiju zbog međuvladinog sporazuma, prenosi Tas s.

U pres službi ruskog Ministarstva otkrivaju da za sada nije pokrenuta krivična procedura protiv Tihanovske, kao i da međudržavni zahtev važi na osnovu Sporazuma iz 1992. godine između Rusije i Belorusije o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje.

Kandidatura Tihanovske na mesto predsednika

Protesti u Belorusiji zbog izbornih rezultata, Tanjug / AP

Nastavnica engleskog jezika Svetlana Tihanovska kandidovala se na predsedničkim izborima nakon što je kandidatura njenog supruga, popularnog blogera Sergeja Tihanovskog, odbijena. Bloger je pomagao supruzi u kampanji, ali je od 29. maja u zatvoru.

Centralna izborna komisija (CIK) registrovala je Tihanovsku i ona je postala jedini opozicioni kandidat. Prema zvaničnim podacima CIK, ona je osvojila nešto više od deset procenata glasova, dok je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio oko 80 procenata. Nakon toga, usledili su masovni protesti zbog, kako su naveli demonstranti, lažiranja izbornih rezultata.

Tihanovska nije priznala rezultate izbora, osporavala ih je i neočekivano se našla u Litvaniji. Od 11. avgusta se nalazi van Belorusije. Predstavnici rukovodstva Evropske unije i pojedini evropski lideri se sastaju sa njom kao sa predstavnicom beloruske opozicije.

Na inicijativu njenog izbornog štaba u Belorusiji, stvoren je opozicioni Koordinacioni savet za mirnu predaju vlasti. Zvaničan Minsk smatra da je Savet nelegalna struktura, zbog njegovog osnivanja je pokrenut krivični postupak, a članovi saveta su pod krivičnim gonjenjem.

Tihanovska je više puta rekla da joj moć nije cilj i da, ako bude izabrana za predsednika, planira da raspiše nove izbore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike