Rat u Nagorno-Karabahu: Novi raketni napad na Stepanakert, Alijev Jermeniji dao "poslednju šansu" (FOTO)

15.10.2020

06:24 >> 15:01

0

Šefovi diplomatija zaraćenih strana stigli na konsultacije

Rat u Nagorno-Karabahu: Novi raketni napad na Stepanakert, Alijev Jermeniji dao "poslednju šansu" (FOTO)
Copyright Profimedia

Nemiri u Nagorno-Karabahu se nastavljaju. I Jermenija i Azerbejdžan optužuju jedni druge za granatiranja: Jermeni za raketiranje Stepanakerta, a Azerbejdžanci za napad na njihova sela.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu su uvedeni policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

Razgovori o Nagorno Karabahu u Moskvi traju već šest sati

Ministri spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije Sergej Lavrov, Zohrab Mnacakanijan i Jejhun Bajramov razgovaraju već šest sati o najnovijoj eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu.

Kako prenosi TASS, razgovori koji se vode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, počeli su u 16:30 po moskovskom vremenu, ali još uvek nije poznato koliko će trajati.

Pašinjan: Videćete Turke pred vratima Beča

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u intervjuu za italijanski list „Republika“ da su Jermenija i nepriznati Nagorno-Karabah poslednje prepreke na putu ekspanzionizma Ankare.

– Ako međunarodna zajednica hitno ne interveniše, uskoro će videti Turke pred vratima Beča, kao u 17. veku – rekao je Pašinjan u intervjuu, objavljenom na sajtu jermenske vlade.

Prema njegovim rečima, međunarodno je priznato da je Turska prebacila borce iz Sirije u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, kako bi pomogla Azerbejdžanu.

Demanti Karabaha: Azerbejdžanska vojska nije zauzela Gadrut

Snimateljska ekipa Armije odbrane Karabaha otišla je u Gadrut kako bi dokazala da izjave predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva o zauzimanju grada predstavljaju dezinformacije.

Na snimcima se vidi kako automobil sa jermenskim vojnicima prolazi ulicama Gadruta gde nema nikakvih znakova prisustva vojnika azerbejdžanske vojske.

To što su ulice Gadruta puste objašnjava se činjenicom da grad periodično granatiraju azerbejdžanske snage. Ranije je gradonačelnik Gadruta Vahan Savadjan izjavio da je deo stanovnika (žene, deca i starci) izveden iz grada iz bezbednosnih razloga, a ostali se kriju u skloništima.

Azerbejdžan objavio nove snimke

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je nove snimke navodnog uništavanja jermenske tehnike u borbama u Nagorno-Karabahu.

Jedinice azerbejdžanske vojske nastavljaju da uništavaju tehniku jermenskih Oružanih snaga tokom kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo.

– Uništena su neprijateljska sredstva za elektronsko ratovanje – ističe se u saopštenju uz video.

Jerevan: Novi raketni napad na Stepanakert

Azerbejdžanske snage izvele su novi napad na glavni grad nepriznate republike Nagorno-Karabah, Stepanakert, saopštio je danas portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsun Ovanisjan.

– Ponovo je izveden raketni napad na Stepanakert – napisao je on na merži Telegram, prenosi Tas s.

Prethodno je ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da su oružane snage te zemlje oborile balističku raketu koja je lansirana sa teritorije Jermenije ka gradu Mingačevir.

Alijev: Jermeniji dajemo poslednju šansu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.

– Danas se vode borbe u svim pravcima, oružane snage Azerbejdžana jačaju svoje položaje. Prisiljavamo okupatora, agresora na mir. Pokazali smo im da i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom pobeđujemo mi. Oni su videli našu snagu, našu volju. Nijedna sila nas ne može skrenuti sa našeg pravog puta. Nijedna zemlja ne može uticati na našu volju. Mi im dajemo poslednju šansu, povucite vojsku, vratite se pregovorima, preuzmite obaveze na sebe – rekao je Alijev tokom obraćanja naciji.

Baku: Oborili smo jermenski projektil na visini od 20 km

Azerbejdzanske oružane snage oborile su balističku raketu koja je lansirana sa teritorije Jermenije ka gradu Mingačevir, saopštilo je danas iz ministarstvo odbrane Azerbejdzana.

– Raketa je lansirana sa jermenske teretorije, ali je naša vazdušna odbrana otkrila projektil i oborila ga na visini od 20 kilometara – piše u saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdzana, prenosi TASS.

Šefovi diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli pregovore o Karabahu

Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, Sergej Lavrov, Zograb Mnacakanjan i Džejhun Bajramov, započeli su danas u Moskvi razgovore o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije ranije je za Sputnjik izjavilo da će se razgovori odnositi isključivo na prestanak borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i humanitarna pitanja – razmenu tela (poginulih) i ratnih zarobljenika.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

Makron:Uskoro moguće primirje oko sukoba u Nagorno-Karabahu

Francuski predsednik Emanuel Makron veruje da bi primirje u sukobu oko Nagorno-Karabaha moglo da bude sklopljeno uskoro, iako je situacija i dalje nestabilna, prenosi agencija Rojters.

Jelisejska palata navodi da je Makron razgovarao s jermenskim premijerom Nikolom Pašinijanom kasno u četvrtak, a sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim rano jutros, sa ciljem “nastavka pregovora u narednim danima”.

Jermenska vojska se povlači iz prestonice Karabaha?

Jermenska vojska se evakuiše iz Stepanakerta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Do samog jutra vođene su žestoke borbe duž linije fronta – azerbejdžanska vojska je napadala važne pravce i ograničila slobodu kretanja protivnika.

– Pripadnici Oružanih snaga Jermenije, uz velike gubitke u napadu azerbejdžanske vojske na Hankendi (Stepanakert) – evakuišu se. Veliki broj vojnika je bio ubijen i ranjen u artiljerijskom napadu na jednu od jedinica u Hankendi – tvrde u Bakuu.

Prihvatili Putinov predlog: Jermenija i Azerbejdžan pristali da idu na razgovor u Moskvu

Azerbejdžan i Jermenija su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

– Baku i Jereven su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi. U toku su aktivne pripreme – saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Jermenska ambasada u Moskvi je saopštila da će u drugom delu dana šef diplomatije njihove zemlje Zograb Mnacakanjan doputovati u Rusiju.

Juče je Kremlj saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao šefove diplomatija Azerbejdžana i Jermenije u Moskvu.

Ministarstvo odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštilo je da je izgubilo još 26 vojnika tokom borbi sa azerbejdžanskim jedinicama.

Do sada, od početka konflikta 27. septembra, poginulo je 376 pripadnika vojske Karabaha.

Premijer Jermenije: Očekujem da Francuska prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha

– Očekujem da predsednik Francuske i Francuska priznaju nezavisnost Nagorno-Karabaha. Zabrinutost predsednika Francuske (zbog situacije u Karabahu) nema drugo rešenje, pošto sve to može prerasti u humanitarnu katastrofu- rekao je Pašinjan u intervjuu Tv5Monde.

Po njegovim rečima, ova katastrofa može “u širem smislu, proširiti teroristički talas u našem regionu”.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Situacija na liniji razdvajanja napeta

Azerbejdžan je i noćas gađao prestonicu ove nepriznate republike – Stepanakert, a Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilao da su tokom noći i jutra vođene žestoke borbe u Karabahu,.

– Situacija tokom noći na liniji razdvajanja bila je uobičajeno napeta. Operativno-taktička situacija se nije promenila. Na određenim delovima fronta vršena je razmena vatre, vođene su artiljerijske borbe – saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Vazdušne sirene i eksplozije

U Stepanakertu je odjeknulo noćas nekoliko eksplozija. Vlasti su uključile vazdušnu sirenu, javio je dopisnik Sputnjika. Šta je tačno pogođeno, još uvek se ne zna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike