Ništa mu nije sveto: Eksperimentalni lek koji je primio Tramp dobijen iz ćelija abortiranog fetusa

16.10.2020

10:33 >> 10:56

0

Jedan od lekova koje je američki predsednik Donald Tramp uzimao kao potencijalni lek za koronavirus razvijen je od ćelija fetusa

Ništa mu nije sveto: Eksperimentalni lek koji je primio Tramp dobijen iz ćelija abortiranog fetusa
Copyright Tanjug/Joyce N. Boghosian/The White House via AP)

Jedan od lekova koje je američki predsednik Donald Tramp uzimao kao potencijalni lek za koronavirus razvijen je od ćelija fetusa. Ironija je u tome što je Tramp, kao i njegove pristalice, veliki protivnik abortusa.

Kako piše „Gardijan“, potencijalni lek za koronavirus koji je Tramp primio razvijen je iz ljudskih ćelija prvobitno dobijenih u procesu abortusa. Lek je koktel monoklonskih antitela koji je razvio „Regeneron” i još uvek je u fazi testiranja. Ovaj lek nije dostupan javnosti i do danas je testiran na samo 275 ljudi. Jedna terapija „regeneronom” košta u proseku 96.000 američkih dolara.

Tramp je dobio tačno osam doza tokom vikenda kada je bio hospitalizovan, nakon što je dobio pozitivan test na koronavirus.

Matične ćelije korišćene za razvoj leka poznate su kao HEK-293T ćelije i koriste se u laboratorijama. Te ćelije su prvobitno razvijene iz bubrega embriona nakon abortusa izvedenog u Holandiji sedamdesetih godina.

Ne samo što Tramp i Republikanska stranka konstantno vrše udar na pravo žena da abortiraju, već je program Republikanske stranke za 2020. godinu podrazumevao i eksplicitno protivljenje istraživanju embrionskih matičnih ćelija, kao i zahtev za obustavu finansiranja takih istraživanja.

Trampova administracija je i 2019. godine obustavila finansiranje istraživanja koja uključuju embrionalne matične ćelije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike