Velike političke promene u Kirgistanu: Parlament izabrao novog premijera

10.10.2020

14:34

0

Autor: A. B.

Kirgistanski parlament izabrao je danas Sadira Žaparova za novog premijera, čime je prevaziđen politički vakuum u toj centraloazijskoj zemlji koju su zahvat

Velike političke promene u Kirgistanu: Parlament izabrao novog premijera
Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Voronin

Žaparova su njegove pristalice ove nedelje oslobodile iz zatvora, gde je služio kaznu zbog optužbi da je u incidentu iz 2013. godine uzeo državnog službenika za taoca.

On je pred parlamentom danas rekao da ne bi menjao sastav vlade.

Uoči glasanja predsednik parlamenta Miktibek Abdildajev najavio je da će podneti ostavku nakon manje od nedelju dana na ovoj funkciji.

Kako je najavljeno, parlament Kirgistana planira da razmotri i odluku predsednika države Soronbaja Ženbenkova da proglasi vanredno stanje u zemlji do 21. oktobra, koje predviđa i policijski čas.

Na centralnom trgu u glavnom gradu Kirgistana Biškeku juče je došlo do sukoba pristalica Žaparova i bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva, a agencije su prenele da je na automobil bivšeg predsednika pucano iz vatrenog oružja.

Nemri u Kirgistanu počeli su kada su se pristalice nekoliko partija koje na parlamentarnmh izborima održanim 4. oktobra nisu osvojile nijedno mesto u parlamentu, okupile nakon objavljnivanje preliminarnih rezultata na centralnom trgu u prestonici Biškeku, ocenjujući da je glasanje lažirano.

Tokom noći u ponedeljak do utorka ujutru demonstranti su zauzeli zgradu parlamenta u kojoj se, takođe, nalaze predsednička administracija, vlada, kancelarija gradonačelnika i kancelarija državnog tužioca i oslobodili iz zatvora Žaparova i Atambajeva.

Pod pritiskom više hiljada demonstranata, vlada u Kirgistanu podnela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju.

Kako je ranije danas javio TAS S, bivšeg predsednika Atambajeva uhapsile su specijalne snage policije, saopšteno je iz sedišta Socijaldemokratske stranke Kirgistana.

Atambajev je lišen slobode zbog organizovanja masovnih nereda, navodi se u izveštaju Sputnjika.

Ranije su mediji javili da su specijalne snage upale u kuću bivšeg predsednika Kirgistana.

U zemlji od 6,5 miliona stanovnika često dolazi do političke nestabilnosti. U poslednjih 15 godina dva predsednika su svrgnuta u neredima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike