Uragan Nikol odneo najmanje dva života: Pogodio Floridu jače nego što se očekivalo, 200.000 građana ostalo bez struje! (VIDEO)

11.11.2022

10:27

0

Dve osobe su poginule u Konveju, u blizini Orlanda, od posledica strujnog udara u četvrtak ujutru

Uragan Nikol odneo najmanje dva života: Pogodio Floridu jače nego što se očekivalo, 200.000 građana ostalo bez struje! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Uragan kategorije 1 Nikol pogodio je u četvrtak rano uveče kopno istočne Floridi, izazvavši najmanje dva smrtna slučaja, srušivši neke domove i prekinuvši dotok struje stotinama hiljada građana širom države.

Dve osobe su poginule u Konveju, u blizini Orlanda, od posledica strujnog udara u četvrtak ujutru, saopštila je kancelarija šerifa okruga Orindž.

Središte oluje stiglo je oko 3 sata ujutru po istočnom vremenu na ostrvo Severni Hačinson, južno od plaže Vero, sa maksimalnom brzinom vetra od 120 kilomatra na čas, prema Nacionalnom centru za uragane. Potom je oslabio u tropsku oluju dok je jurio na severozapad preko države, sa vetrovima jačine od 72 kilometra na čas do kasnog četvrtka popodne.

U okrugu Volusija, koji uključuje Dejtona bič, više kuća na obali srušilo se od olujnog udara i poplava, a nekoliko drugih je bilo u neposrednoj opasnosti od rušenja, saopštila je šerifova kancelarija. Desetine priobalnih zgrada u okrugu proglašeno je strukturalno nebezbednim uoči oluje, a zvaničnici su naredili obaveznu evakuaciju za neke oblasti, rekao je šerif Majkl Čitvud.

Nikol je rušila drveće i dalekovode i oprala neke puteve, rekao je guverner Ron Desantis na brifingu za novinare u četvrtak ujutro. Obalni okruzi kao što su Brevard i Volusija takođe su doživeli eroziju plaža, uključujući neka područja koja su ranije imala eroziju zbog uragana Ijan koji je Floridom protutnjao u septembru.

Skoro 200.000 građana bilo je bez struje na Floridi od četvrtka popodne, uglavnom koncentrisanih u istočnim i severnim delovima države.

Međunarodni aerodrom Orlando saopštio je da će komercijalne operacije biti zaustavljene do 20 časova u četvrtak. Međunarodni aerodrom Palm Bič ponovo je otvoren u četvrtak ujutro. Oba aerodroma zatvorena su u sredu.

Nikol se u četvrtak kretala severozapadno preko države i zaobišla obalu Meksičkog zaliva, a predviđalo se da će se kasnije tokom noći prebaciti preko Floride i Džordžije u vidu slabije tropske oluje, navodi Centar za uragane. Sistem je doneo jaku kišu na poluostrvo Florida i predviđeno je da će više štete naneti u jugoistočnim delovima, u srednjem Atlantiku i Novoj Engleskoj dok se bude kretao na sever tokom vikenda.

Florida ima 17.000 tehničara dalekovoda spremnih da pomognu u obnavljanju struje, rekao je Desantis na konferenciji za novinare. Država je takođe aktivirala 600 pripadnika Nacionalne garde, sedam urbanih timova za potragu i spasavanje i transportne ekipe da raščiste puteve i procene štete na mostovima, istakao je on.

Prognozirano je da će "Nikol" danas postati posttropski ciklon i da će nastaviti da donosi obilne padavine na jugoistoku, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Uragan Ijan pogodio je pre šest sedmica istočnu Floridu kada je dostigao jačinu uragana četvrte kategorije i kada je poginulo više od 140 ljudi, dok je pričinjena šteta od oko 60 milijardi dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike