Majka i ćerka zarobljene u Saudijskoj Arabiji: Bivši muž je "namamio", uzeo ćerku, a ona završila u zatvoru!

11.11.2022

07:05

0

Autor: A. B.

Stejt department je saopštio da je upoznat sa izveštajima da je puštena iz pritvora, rekao je portparol Ned Prajs, ali nije želeo da govori o tome da li joj je dozvoljeno da napusti zemlju

Majka i ćerka zarobljene u Saudijskoj Arabiji: Bivši muž je "namamio", uzeo ćerku, a ona završila u zatvoru!
Majka i dete - Copyright Pixabay

Organizacija za ljudska prava saopštila je informacije o Amerikanki za koju kažu da je ostala zarobljena u Saudijskoj Arabiji.

Iz Inicijative za slobodu rekli su da žena "ostaje zarobljena u Saudijskoj Arabiji zbog zabrane putovanja i pod stalnom pretnjom ponovnim hapšenjem".

- Saudijske vlasti treba da joj odmah ukinu zabranu putovanja i dozvole joj da se vrati kući u SAD sa svojom ćerkom - navodi se u saopštenju za javnost.

Stejt department je saopštio da je upoznat sa izveštajima da je puštena iz pritvora, rekao je portparol Ned Prajs, ali nije želeo da govori o tome da li joj je dozvoljeno da napusti zemlju.

Prema navodima organizacije, majku Karli Moris i ćerku je 2019. godine "namamio" u Saudijsku Arabiju njen bivši muž, koji je saudijski državljanin.

- Iako je Morisova ćerka imala samo američko državljanstvo u trenutku odlaska, po dolasku u Saudijsku Arabiju, odmah je podlegla zakonima o muškom starateljstvu, prema kojima joj je zabranjeno da napusti zemlju bez dozvole oca - navodi se u saopštenju.

Moris je u septembru stavljena pod zabranu putovanja, prema Inicijativi za slobodu, i „obaveštena je da je pod istragom zbog "remećenja javnog reda".

U ponedeljak je pozvana u policijsku stanicu zbog navodnog problema sa identifikacijom njene ćerke, saopštila je organizacija, pozivajući se na porodicu.

- Bivši muž čekao je u policijskoj stanici, a po dolasku Morisove, saudijske vlasti su na silu vratile njenu ćerku ocu uprkos protestima devojčice da ostane sa majkom - navodi se.

- Saudijske vlasti su tada pritvorile Moris pred njenom ćerkom i stavile je u okove oko članaka. Tokom pritvora ispitivana je da li je "tvitovala" i komunicirala sa medijima i organizacijama za ljudska prava o svojoj situaciji. Ispitivači su je obavestili da je to zločin. Nije imala pravnog zastupnika - saopštila je Inicijativa za slobodu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike