"Ovo je invazija": Englezi u panici zbog dolaska velikog broja Albanaca

10.11.2022

11:41

0

Autor: 24sedam

Velika većina Albanaca koji dolaze u Englesku su odrasli neoženjeni muškarci koji traže posao, a zabrinutost izaziva njihova povezanost s kriminalnim skupinama

"Ovo je invazija": Englezi u panici zbog dolaska velikog broja Albanaca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Južna Engleska je pod „invazijom“, pošto je od 40.000 migranata njih 12.000 došlo upravo iz Albanije, rekla je je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman povodom dolaska sve većeg broja Albanaca ilegalno preko Lamanša.

Velika većina su pritom odrasli neoženjeni muškarci koji traže posao, a čini se da je sve veći broj kosovskih Albanaca koji se identifikuju kao Albanci misleći da imaju veće izglede za pronalaženje posla – posebno u građevinarstvu, u kojem imaju dobru reputaciju. No, osim traženja posla u legalnim delatnostima, priliv je izazvao zabrinutost zbog povezanosti s kriminalnim skupinama.

TikTok/franc_angli01
 

U lancu trgovine ljudima u severnoj Francuskoj posrednici su uglavnom kurdske krijumčarske bande dok Albanci koji regrutuju ljude zarađuju proviziju za svaku osobu koju proslede, zaključak je opsežne istrage londonskog Tajmsa. Dakle, Albanci su ti koji opskrbljuju kurdske bande ljudima, a Kurdi su zaduženi za osiguravanje opreme kao što su čamci, motori i prsluci za spašavanje. Albanski posrednici sebe predstavljaju kao „agente za nekretnine“ i upozoravaju migrante da ne kontaktiraju s krijumčarima ljudi. U Ujedinjenom Kraljevstvu takođe postoje albanski „posrednici“ koji regrutuju migrante preko rođaka ili pak kriminalnih skupina, prenosi Sputnjik.

Najčešće su krijumčari ljudi prevozili migrante kamionima, a to je putovanje iz Albanije obično koštalo oko 24.000 evra. Čamcima je prelazak preko Kanala, jasno, jeftiniji, a migranti plaćaju između 3000 i 500 evra.

Regruteri rade u svim većim gradovima u Albaniji i objavljuju stotine oglasa na društvenim mrežama, uglavnom na Tik-toku, otkriva Tajms.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike