Iranske snage uhapsile tinejdžerku i njenu sestru: Optužuju ih da su umešane u smrt vojnika

09.11.2022

22:18

0

Autor: N. Pavlović

Njena sestra je ranjena tokom antivladinih protesta

Iranske snage uhapsile tinejdžerku i njenu sestru: Optužuju ih da su umešane u smrt vojnika
Copyright Twitter/@BaHaR_Baghi

Iranske vlasti su optužile tinejdžerku i njenu sestru da su umešane u smrt člana paramilitarnih snaga Basidž koji je stradao prošle nedelje u gradu Lahidžanu.

Atena Farahmand (15) je uhapšena zajedno sa još dvoje učenika tokom antivladnih protesta 3. novembra, naveo je izvor, a njena sestra Mona je ranjena nakon što je policija zapucala na demonstrante.

Iste večeri su bezbednosne snage ubile demonstranta Efrana Zamanija (23), a ubijen je i jedan član jedinice Basidž, prenosi portal Iranwire.com.

Kako se navodi, sestre su uhapšene nadomak mesta gde je ubijen, a one su optužene da su učestvovale u njegovom ubistvu. Atena je prebačena u zatvor Lakan u Raštu, a njena sestra je puštena iz bolnice nakon što se oporavila od povreda.

Podsetimo, talas protesta je pokrenut u Iranu nakon što je 16. septembra u policijskom pritvoru preminula Mahsa Amini (22) jer nije adekvatno nosila hidžab. I dok vlasti kažu da je preminula usled srčanog udara, porodica je izvestila javnost da je pretučena. Od tada je veliki broj žena počeo da pali svoje hidžabe ili seče kosu u znak protesta, a u mnogim iranskim gradovima nezadovoljni građani su izašli na ulice tražeći promenu vlasti.

Veruje se da je tokom protesta dosad stradalo više od 300 ljudi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike