Protest protiv milijardera: Tviter izgubio više od milion korisnika otkad je Mask postao vlasnik

05.11.2022

12:58

0

Mnogi su deaktivirali svoje naloge, dok je skoro pola miliona profila suspendovano

Protest protiv milijardera: Tviter izgubio više od milion korisnika otkad je Mask postao vlasnik
Ilon Mask na Tviteru - Copyright Profimedia

Tviter je možda izgubio milion autentičnih korisnika otkako je Ilon Mask postao njegov vlasnika 27. oktobra, prema podacima koje su prikupili tragači za botovima.

Preko 800.000 naloga je deaktivirano od njegovog preuzimanja, a još 500.000 je suspendovano, kaže Kristofer Buzi, koji vodi tragač "Bot Sentinel".

- Na osnovu naših internih podataka, procenjujemo da je 877.000 Tviter naloga deaktivirano, a još 497.000 je suspendovano između 27. oktobra i 1. novembra. To je više nego duplo više od uobičajenog broja - naveo je Buzi na Tviteru.

Bouzi je za "MIT Technology Review" rekao da su do tih brojeva došli analizom malog dela Tviter naloga i utvrđivanjem procenta korisnika koji su deaktivirali svoje naloge. Zatim su taj procenat primenili na ukupan broj korisnika Tvitera, koji trenutno iznosi 237 miliona naloga.

"Bot Sentinel" je primetio da je 11.535 naloga koje prate deaktivirano između 27. oktobra i 1. novembra, dok je još 6.824 suspendovano – što čini 0,59 odsto svih naloga koje sajt prati. Zatim su taj procenat povećali na ukupnu korisničku bazu Tvitera.

- Verujemo da je porast deaktivacija rezultat toga što su ljudi uznemireni što je Ilon Mask kupio Tviter, pa su odlučili da deaktiviraju svoje naloge u znak protesta - rekao je Buzi, ali je priznao da je to zasnovano na anegdotskim dokazima.

Profimedia
 

Jedno od mesto na koje korisnici Tvitera odlaze je Mastodon, još jedna društvena mreža za mikroblogovanje izgrađena na softveru otvorenog koda.

Dana 29. oktobra, samo dva dana nakon što je Mask preuzeo Tviter, veb-lokacija je objavila da su imali 70.000 novih registracija u jednom danu.

Brojne poznate ličnosti takođe su najavile da planiraju da napuste sajt. Toni Brakston, Mik Foli, Džamila Džamil i Šonda Rajms najavili su da planiraju da odustanu od aplikacije. Amber Herd je već deaktivirala svoj nalog.

U međuvremenu, interni memorandum na Tviteru rekao je osoblju da se očekuje da otpuštanja putem imejla počnu u petak.

Jutros su se mnogi zaposleni u Tviteru probudili i otkrili da su njihovi laptopovi zaključani, a imejl nalozi nedostupni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike