Rat u Nagorno-Karabahu: Strane nastavljaju sa granatiranjem, Rusija zabrinuta zbog prebacivanja militanata sa Bliskog istoka

14.10.2020

08:01 >> 12:22

0

Pratite dešavanja uz 24sedam

Rat u Nagorno-Karabahu: Strane nastavljaju sa granatiranjem, Rusija zabrinuta zbog prebacivanja militanata sa Bliskog istoka
Copyright Tanjug/AP Photo

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su od jutros obnovljeni “raketno-artiljerijski napadi” sa suprotne strane na liniji kontakta dveju snaga u Karabahu, dok azerbejdžanska strana tvrdi da su jermenske snage granatirale četiri okruga u Azerbejdžanu.

Sa druge strane, Azerbejdžan je saopštio da je Jermenija granatirala četiri područja u blizini Nagorno-Karabaha.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Pratite dešavanja u Nagorno-Karabahu uz 24sedam…

 

Pašinjan optužio Tursku: Sabotiraju primirje u Nagorno-Karabahu, žele da prokrči sebi put ka Južnom Kavkazu

Čavušoglu: Svetske sile da nateraju Jermeniju da povuče trupe

Ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu je rekao u utorak da međunarodni pozivi na primirje između Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu jesu glas razuma, ali bi “svetske sile trebalo da nateraju jermenske trupe da povuku svoje trupe azerbejdžanske teritorije.”

Na konferenciji za novinare, Čavušoglu je bio u društvu ministarke spoljnih poslova Švedske Ane Linde u Ankari, preneo je Rojters.

– Razgovori sa svih 11 članica Minsk grupe, formirane da reši konflikt, trebalo bi da donesu rezultat po ovom pitanju. Zamolio sam koleginicu Linde da pitanje mira između Azerbejdžana i Jermenije bude na dnevnom redu OEBS, čiji su članovi i zemlje grupe Minsk, jer će Švedska uskoro predsedavati tom grupom – rekao je Čavušoglu.

Karabah optužio Baku za narušavanje primirja

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan optužio je Baku za grubo kršenje primirja.

– Azerbejdžan nastavlja da grubo krši humanitarni prekid vatre i od ranog jutra ponovo je počeo velike vojne operacije duž cele kontakt linije. Iz artiljerijskog oruđa pucaju i na mirna naselja – napisao je Pogosjan na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u aktivnim vojnim dejstvima zajedno sa jedinicama azerbejdžanske vojske učestvuje i nekoliko hiljada terorista-plaćenika.

– Armija odbrane (Karabaha) vodi teške bitke, suzbijajući agresivna dejstva neprijatelja. Moraju se uložiti svi napori da se neprijatelju nanesu veliki gubici i pobedi u ovom patriotskom ratu – istakao je Pogosjan.

Rusija zabrinuta zbog prebacivanja militanata sa Bliskog istoka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da posebnu zabrinutost izazivaju informacije o prebacivanju pripadnika terorističkih grupa sa Bliskog istoka na područje sukoba u Nagorno-Karabahu.

– Ovu zabrinutost ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izneo je ministru odbrane Turske Hulusiju Akaru tokom jučerašnjih telefonskih razgovora – dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Baku: Od početka sukoba poginulo 42 civila

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, poginulo je 42 Azerbejdžanaca civila, a ranjeno je 206, saopštilo je Glavno tužilaštvo u Bakuu.

Kako se navodi, u istom periodu uništeno je 1.479 kuća.

Jerevan: Od početka sukoba uništili smo 521 protivničko oklopno vozilo, 173 drona..

Iz Jerevana je saopšteno da su jermenske snage od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, uništile 521 oklopno vozilo azerbejdžanske vojske, kao i 173 bespilotne letelice, 16 helikoptera i 18 aviona.

Kako je saopštio Jedinstveni jermenski informativni centar, među azerbejdžanskim vojnicima ima 5.139 poginulih.

Samo u poslednja 24 sata oboreno je pet azerbejdžanskih dronova i sedam oklopnih vozila. Na protivničkoj strani ima 220 poginulih, navodi Centar.

Azerbejdžan: U potpunosti poštujemo prekid vatre

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da jedinice vojske u potpunosti poštuju dogovoreni prekid vatre na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

– Nema otvaranja vatre niti ofanziva azerbejdžanske vojske. Jedinice u potpunosti poštuju režim prekida vatre iz humanitarnih razloga – rekao je predstavnik Ministarstva za medije Vagif Dargjahli.

Baku: Zaustavili smo napade jermenskih oružanih snaga na kontakt liniji

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izjavilo je da je preseklo napade Oružanih snaga Jermenije u nekoliko pravaca na kontakt liniji.

– Jedinice Oružanih snaga Jermenije, koje se ne pridržavaju humanitarnog primirja, vršeći pregrupisavanje i premeštanje snaga, pokušale su da u malim grupama napadnu položaje azerbejdžanske vojske u nekim pravcima fronta – saopštila je pres-služba Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, u noći između 12. i 13. oktobra opšta situacija na liniji fronta u pravcima Agdera-Agdam i Fizuli-Gadrut ostala je napeta.

Demanti Jermenije: Nismo granatirali azerebejdžanske teritorije, poštujemo primirje

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan demantovala je izjave Bakua da su jermenske snage granatirale azerbejdžanske teritorije.

– U potpunosti negiramo optužbe Ministarstva odbrane Azerbejdžana na račun Jermenije za granatiranje u pravcu rejona Terter. Ovom lažnom informacijom azerbejdžanska strana priprema teren za agresivne akcije protiv mirnih naselja – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, izjava o granatiranju azerbejdžanskog rejona Agdžabedin takođe je netačna.

– Jermenska strana poštuje humanitarni režim prekida vatre i preseca ofanzivna dejstva Azerbejdžana, koji krši ovaj režim – istakla je portparolka.

Napeta noć u Karabahu

– Noćas je na kontakt liniji Arcah-Azerbejdžan situacija bila relativno stabilna napeta. Ujutro je neprijatelj nastavio sa dejstvima, praćenim aktivnom raketnom i artiljerijskom paljbom u južnom, severnom, severoistočnom i istočnom pravcu kontakt linije. Neprijatelj je posebno aktivan u severoistočnom delu – napisala je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan na Fejsbuku, pozivajući se na podatke Armije odbrane Karabaha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike