U Nagorno-Karabahu mira nema: Artiljerijske borbe vođene i noćas

14.10.2020

06:43

0

Primirje kao i da nije potpisano, sukobi su nastavljeni

U Nagorno-Karabahu mira nema: Artiljerijske borbe vođene i noćas
Copyright Tanjug/Ismail Coskun/IHA via AP, File)

 

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Pratite dešavanja u Nagorno -Karabahu uz 24sedam…

 

Trska šalje plaćenike

Stotine sirijskih plaćenika koje je angažovala Turska raspoređene su u zoni sukoba u Nagorno Karabahu, tvrdi Vol strit džurnal (WSJ) pozivajući se na izvore koji učestvuju u slanju sirijskih boraca.

U izveštaju WSJ se navodi da su se „stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj uključile u borbe između Azerbejdžana i Jermenije”, kao i da se još stotine pripremaju da idu na liniju fronta u Nagorno Karabah, preneo je TASS.

Ankara je odbacila optužbe da šalje plaćenike u Nagorno Karabah.

Armija Karabaha – Azerbejdžan krši primirje

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su Oružane snage Azerbejdžana od jutros obnovile raketno-artiljerijske napade na kontakt liniji u Karabahu.

Tokom noći u zoni sukoba u Karabahu ostala je relativno stabilna napetost. U nekim oblastima nastavljene su artiljerijske borbe različitog intenziteta, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

U saopštenju se navodi da je ujutro u južnom, jugoistočnom, severnom i severoistočnom pravcu „neprijatelj, kršeći humanitarno primirje, nastavio raketno-artiljerijsko granatiranje“.

Uništeni raketni sistemi

Azerbejdžanske opružane snage uništile su jutros nekoliko jermenskih raketnih sistema srednjeg dometa.

-Jermenski raketni sistemi, koji su postavljeni da gađaju civilne ciljeve u Gandži, Mingačeviru i drugim gradovima unutar azerbejdžanske teritorije, otkriveni su duž granične linije nešto posle ponoći, a ubrzo potom i uništeni”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdžana- preneo je TAS.

Precizira se da je „azerbejdžanska vojska preduzela preventivne mere kako bi sprečila raketni napad“.

-Kao rezultat toga, operativno-taktički raketni sistemi koji su stavljeni u stanje borbene gotovosti, bili su neutralisani kao legitimni vojni ciljevi. Izjavljujemo da celokupna odgovornost za pogoršanje situacije na vojno-političkom režimu Jermenije- ističe azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Jermenska strana ranije je izjavila da je poštuje humanitarni prekid vatre i demantovala izjave o granatiranju azerbejdžanskih regiona.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike