Otkriven tajni britanski plan: Tokom borbe za Folklandska ostrva nameravali da bombarduju mete u Argentini

19.10.2022

12:03

0

Nisu uspeli da ostvare svoje namere jer je sve pošlo po zlu pre nego što je operacija počela

Otkriven tajni britanski plan: Tokom borbe za Folklandska ostrva nameravali da bombarduju mete u Argentini
profimedia-0580342473 - Copyright Profimedia

Velika Britanija je razmatrala bombardovanje ciljeva u Argentini tokom rata za Foklandska ostrva 1982. godine, pokazuju dokumenti Britanskog nacionalnog arhiva. Da je dato zeleno svetlo, nalet bi oborio rekord po udaljenosti bombardovane mete koji već drži Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF).

Plan koji je pripremio RAF navodi nekoliko opcija za raspoređivanje jedinog bombardera Avro Vulkan iz vazdušne baze na ostrvu Asension, koji će odleteti u južnu Argentinu i pogoditi određene ciljeve, pre nego što se vrati na britansko tlo.

Detalji predložene misije otkriveni su u poslednjem broju časopisa "The Aviation Historian", koji je objavljen u subotu.

Plan je osmišljen nakon što je RAF već sproveo kampanju bombardovanja najdužeg dometa u svetskoj istoriji, nazvanu Operacija Crni Bak, koja je gađala argentinske položaje na Folklandima. Međutim, London je razmišljao o jačem udarcu napadom na mete u samoj Argentini.

Predložene su tri moguće rute prilaska i povratka, zajedno sa rasporedom dopune goriva za bombardera. Ratni avion je dizajniran za misije srednjeg dometa u Evropi, tako da je njegova upotreba u napadima Blek Baka zahtevala dopunu goriva u vazduhu više puta, što je predstavljalo logistički izazov.

Od tri razmatrana puta najduži je zapravo bio najjednostavniji. Nakon napada na Argentinu, bombaš bi se vratio u Veliku Britaniju preko Uskršnjeg ostrva, Tahitija, Havaja, kontinentalnog dela SAD i Kanade.

Profimedia
 

Druge dve opcije omogućile bi da Vulkan odleti nazad na ostrvo Asension, uz nekoliko dodatnih dopuna goriva u vazduhu. Najkraći put bi zahtevao 13 vazdušnih tankera za podršku misiji. Međutim, ovi tankeri su već bili potrebni za britanske patrole protiv podmornica, što je situaciju učinilo još složenijom.

Vojna vrednost takve operacije, kao i njene pravne i diplomatske posledice, bile su predmet debate u vladi premijerke Margaret Tačer.

- Bilo bi izuzetno opasno, zahtevalo bi mnogo aviona i možda se ne bi postiglo mnogo toga - rekao je ser Lorens Fridman, zvanični istoričar Folklandske kampanje.

Međutim, pre nego što je plan pokrenut, dogodio se šesti Blek Bak napad. Tokom misije 3. juna bombarder Vulkan nije uspeo da rasporedi jednu od četiri antiradarske rakete Šrajk koje je nosio, ali nije mogao ni da je izbaci.

Takođe je prekinuo svoju sondu za punjenje gorivom i morao je da izvede hitno sletanje u Rio de Žaneiru, stavljajući letelicu i njeno poverljivo oružje, koje su tajno obezbedile SAD, u ruke brazilske vojne hunte. Bili su potrebni dani prepirke Londona i Vašingtona da bi se obezbedilo oslobađanje aviona i posade bez diplomatskog incidenta.

Folklandski rat koji je trajao 74 dana završio se tako što je Argentina priznala poraz i prepustila sporna ostrva Britaniji. Sukob je odneo živote stotina vojnika sa obe strane. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike