Predsednik Kirgistana razmišlja o ostavci

14.10.2020

17:05

0

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov planira da podnese ostavku posle parlamentarnih izbora, rekla je danas portparolka predsednika Tolgonaj Stamalijeva

Predsednik Kirgistana razmišlja o ostavci
Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Voronin

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov planira da podnese ostavku posle parlamentarnih izbora, rekla je danas portparolka predsednika Tolgonaj Stamalijeva.

“Predsednik će podneti ostavku čim vrati zemlju u pravne okvire ili čim se održe parlamentarni izbori i raspišu novi presednički izbori”, objasnila je ona, prenosi TAS S.

On je danas imenovao Sadira Žaparova, političara koji traži njegovu ostavku, za novog premijera u pokušaju da okonča političku krizu koja je zahvatila zemlju nakon što su sporni parlamentarni izbori pokrenuli masovne proteste ranije ovog meseca.

Ženbakov i Žaparov danas su razgovarali o mogućoj ostavci predsednika. Žaparov je rekao da je Ženbakov spreman da se povuče čim se imenuju novi premijer i predsednik skupštine. Portparolka predsedništva rekla je da se razgovori o ostavci nastavljaju, prenosi AP.

Kirgiski mediji su preneli da je na danasnjoj konferenciji za novinare rekao da će se i dalje zalagati za Žeenbekovovu ostavku, koja je bila “zahtev naroda”.

U međuvremenu u Biškeku se okupilo više stotina ljudi tražeći ostavku predsednika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike