Ukrajinski premijer pozvao građane: Uveče smanjite potrošnju struje za 25 odsto

12.10.2022

16:23

0

Autor: 24sedam

Štedi se kako bi se izbegle restrikcije

Ukrajinski premijer pozvao građane: Uveče smanjite potrošnju struje za 25 odsto
šmigalj - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj ponovo je pozvao Ukrajince da uveče smanje potrošnju električne energije za 25 odsto kako bi se izbegla isključenja struje i upozorio na mogućnost privremenih prekida u snabdevanju električnom energijom.

- Danas još jednom želim da se obratim svim Ukrajincima sa zahtevom da smanje potrošnju električne energije u večernjim satima... Da bismo izbegli planirana isključenja, moramo postići svesno smanjenje potrošnje električne energije od 17 do 22 sata u Ukrajini za 25 odsto - rekao je Šmigalj.

On je napomenuo da ukrajinski energetski sistem funkcioniše normalno i da Kijev nije tražio pomoć od evropskih suseda. Premijer je, pri tome, dodao da stanovništvo treba da se pripremi za privremena isključenja struje.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Kijev posle ruskih udara

Šmigalj je u utorak pozvao stanovništvo Ukrajine da maksimalno smanji upotrebu struje u večernjim satima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je prošle nedelje da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će "u jednom trenutku" to prestati da radi da bi prebrodila zimu.

- Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrejemo svoje domove. A to vreme se približava - rekao je Zelenski.

Nakon toga je ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo da obustavlja izvoz električne energije nakon što su ruski projektili pogodili njenu energetsku infrastrukturu.

- Današnji raketni udari, koji su pogodili termoelektranu i električne podstanice, primorali su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra 2022. kako bi stabilizovala sopstveni energetski sistem - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva u ponedeljak.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike