Ni sa sobom ne može da se dogovori: Bajden se pravdao posle izjave o „nuklearnom armagedonu"

12.10.2022 | 11:15

Autor: Vladimir Tanacković

Putinova izjava koju su na zapadu protumačili kao pretnju podstakla je američkog predsednika da upotrebi jake reči koje je sada morao da ublažava

Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ne veruje da će Rusija rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini, ublaživši prethodne primedbe u kojima je sugerisao da bi sukob mogao da rezultira sveopštim „armagedonom“.

Tokom razgovora sa Džejkom Taperom iz Si-En-Ena u utorak Bajden je upitan da li misli da će njegov ruski kolega Vladimir Putin odobriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

- Mislim da neće. Mislim da je neodgovorno da on govori o tome, ideji da svetski lider jedne od najvećih nuklearnih sila na svetu kaže da može da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini - rekao je predsednik.

Iako Putin nikada nije izrekao takvu pretnju, a posebno nije pomenuo „taktičko“ oružje, on je u više navrata obećao da će braniti rusku teritoriju i narod koristeći „sva dostupna sredstva", a ove njegove reči zapadni stručnjaci i zvaničnici naširoko tumače kao nuklearno upozorenje.

Tokom prošlonedeljnog prikupljanja sredstava, Bajden je izjavio da su nuklearne tenzije na najvišoj tački od Kubanske raketne krize 1960-ih i upozorio da bi rat koji besni u Ukrajini na kraju mogao da dovede do „armagedona“. Kada je zamoljen da elaborira te komentare, ukazao je na potencijalne „greške“ i „pogrešne procene“.

 

 

- Poenta je da sam mislio da to može dovesti do užasnog ishoda. I to ne zato što neko namerava da to pretvori u svetski rat ili bilo šta, već kada jednom upotrebite nuklearno oružje, ne zna se kakve se greške mogu napraviti, pogrešne procene, ko zna šta bi se desilo - rekao je Bajden.

U danima nakon Bajdenovog upozorenja o „armagedonu“ zvaničnici administracije su pojasnili da nisu videli „nove indikacije“ da Rusija planira da upotrebi nuklearno oružje, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da nema znakova da je Moskva donela takvu odluku, kao i da deluje da nisu „učinili bilo šta da se približe toj odluci“.

Upitan kako bi Sjedinjene Američke Države reagovale ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje u Ukrajini, Bajden je odbio da ponudi detalje, navodeći da bi, iako je bilo „diskusija“ o toj mogućnosti, „bilo neodgovorno od mene da govorim o tome šta bismo ili ne bismo uradili”.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c2b0/uhd/64c4e9adb45738d81958c2b0.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c2b0",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1048338_th_1657213192.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam