Odbegli francuski imam uhapšen zbog antisemitizma: Sledi mu deportacija u Maroko!

08.10.2022

21:08

0

Autor: I. P.

Prema Državnom savetu, njegov „antisemitizam i sistematski govor o inferiornosti žena“ predstavlja „čin provokacije... mržnje“.

Odbegli francuski imam uhapšen zbog antisemitizma: Sledi mu deportacija u Maroko!
Snimak ekrana 2022-10-08 165356 - Copyright Printscreen/YouTube/ Hassan Iquioussen

Hasan Ikviusen, marokanski imam iz Francuske, uhapšen je u Belgiji. Muslimanski propovednik je optužen za govor mržnje i antisemitizam u Francuskoj i deportovan u Maroko.

Policija je Ikviusena uhapsila prošle nedelje u Turneju u Belgiji. On je "nestao"  otkako je francuski državni savet, najviši sud u Francuskoj, naredio njegovu deportaciju u Maroko krajem avgusta.

Imam je proglašen krivim za antisemitizam i podsticanje na mržnju. U njegovom dokumentu o proterivanju stoji da je održao „prozelitistički govor prošaran primedbama koje podstiču mržnju i diskriminaciju i noseći viziju islama suprotnog vrednostima Republike“. 

Prema Državnom savetu, njegov „antisemitizam i sistematski govor o inferiornosti žena“ predstavlja „čin provokacije... mržnje“.

U julu je advokat 58-godišnjeg imama uspešno podneo zahtev pariskom sudu da suspenduje njegovu deportaciju. Odbrana je tvrdila da bi deportacija nesrazmerno uticala na život muslimanskog propovednika jer on u Francuskoj ima petoro dece i petnaestoro unučadi. 

Međutim, odluka pariskog suda je poništena u žalbi.

Ikuioussen je vlasnik Jutujub kanala i ima oko 178.000 pretplatnika. Njegovi kursevi i propovedi o islamu su pregledani oko 33 miliona puta.

Ikvijusonu, koji je odabrao državljanstvo Maroka sa 18 godina, dva puta je kasnije odbijeno francusko državljanstvo. Razlog za to je bio „veoma čvrste veze” sa Unijom islamskih organizacija u Francuskoj, tvrdi on. 

Na jutjub snimku iz jula prošle godine, imam kaže da je „Francuz u srcu i duši, u mislima i kulturi“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike