Makron upozorio: U Francuskoj jača antisemitizam!

17.07.2022

19:39

0

Francuska policija u saradnji sa nacističkim nemačkim okupatorima sprovela 13.000 Jevreja u logore širom Evrope

Makron upozorio: U Francuskoj jača antisemitizam!
kempen-5256580_1920 - Copyright pixabay/Caniceus

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je danas na opasnosti od antisemitizma i istorijskog revizionizma prilikom izlaganja o žrtvama Holokausta na 80. godišnjicu okupljanja jevrejskih porodica na komemoraciji žrtava Vel d' iva.

- Nismo završili sa antisemitizmom, on je i dalje tu - sve više jača - izjavio je Makron na otkrivanju spomenika u gradu Pitivijeu, oko 100 kilometara južno od Pariza, u kojem se nalazio drugi najveći tranzitni logor i centar za deportaciju Jevreja u Francuskoj, posle Dransija, prenosi Rojters.

Makron je govorio o antisemitističkim terorističkim aktima, kao i o takvim porukama na grafitima, u objavama na društvenim mrežama i u debatama na nekim TV kanalima. Upozorio je na „novu vrstu revizionizma“ i još jednom priznao aktivnu ulogu Francuske u progonu Jevreja tokom okupacije.

Muzej Memorijal Šoa u Parizu, koji prikuplja dokumente o žrtvama holokausta u Francuskoj, pokrenuo je apel da se dođe do poslednjih svedoka onoga što se dogodilo u Vel d'ivu.

- Moramo da priznamo da se sve to dogodilo, da takve stvari ne bismo ponavljali - naveo je Makron, prenosi Rojters.

Premijerka Elizabet Born izjavila je da je ''Francuska izgubila deo duše'' kada je u pitanju Vel d'iv, i da je "otišla dalje nego što su nacistički okupatori od nje zahtevali“.


Od 16. do 17. jula 1942. oko 13.000 ljudi odvedeno je u sportski objekat Zimski velodrom (Velodrome d'Hiver, još poznat i kao Vel d'Hiv), u Parizu pre nego što je poslato u koncentracione logore širom Evrope, što je najveće masovno hapšenje jevrejskog naroda koje je sprovela francuska policija u saradnji sa nacističkim nemačkim okupatorima, navodi britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike