Njujork proglasio vanredno stanje!

08.10.2022

18:14

0

Grdonačelnik strahuje da bi situacija mogla da postane još ozbiljnija

Njujork proglasio vanredno stanje!
profimedia-0514386156 - Copyright Profimedia

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 30-dnevno vanredno stanje usred migrantske krize, dodajući da će novi priliv koštati grad milijardu dolara. Ovaj potez dolazi u trenutku kada nekoliko američkih država šalje hiljade migranata sa južne granice u oblasti koje vode demokrate, uključujući Njujork.

Obraćajući se novinarima u Gradskoj kući, Adams je opisao „humanitarnu krizu“ u kojoj se našla Velika jabuka, sa više od 61.000 ljudi koji su trenutno smešteni u gradskim skloništima. Skoro trećina njih su deca, rekao je on.

Gradonačelnik je za očajnu situaciju okrivio „američku političku dinamiku“, rekavši da je „hiljade azilanata prebačeno autobusima u Njujork i jednostavno ostavljeno, bez obaveštenja, koordinacije ili nege“, kao i da ih je svakim danom sve više.

- Naše zakone o pravu na sklonište, naše socijalne usluge i naše vrednosti drugi iskorišćavaju za političku dobit. Njujorčani su ljuti. I ja sam ljut - kazao je on.

Adams je upozorio da će, uz ogroman priliv migranata, njihov broj uskoro dostići 100.000 i da će Njujork morati da potroši milijardu dolara samo u tekućoj fiskalnoj godini da bi upravljao krizom.

- Iako je naše saosećanje neograničeno, naši resursi nisu - rekao je on, pozivajući na hitnu saveznu i državnu pomoć.

Pixabay
 

Izvršna naredba koju je gradonačelnik izdao omogućiće gradu da brže otvori centre za hitnu pomoć tako što će ih izuzeti iz brojnih procedura revizije. Takođe će gradskim agencijama biti lakše da koordiniraju svoje napore.

U odgovoru na deklaraciju, portparol guvernera Teksasa Greg Abot nazvao je Adamsa „apsolutnim licemerom“, dodajući da bi, umesto „što se žalio na nekoliko hiljada migranata u svom svetom gradu“, gradonačelnik trebalo da kaže predsedniku Džozefu Bajdenu da „radi svoj posao i obezbediti granicu”.

Poslednjih meseci, Abot i guverner Arizone Dag Dusi, obojica republikanci, šalju pune autobuse imigranata u Njujork i Vašington u pokušaju da graničnu krizu stave u centar pažnje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike