Na jugu Nagorno-Karabaha vode se teške borbe: Oglasile se sirene u Stepanakertu, odjekuju eksplozije (VIDEO)

16.10.2020

07:42 >> 19:14

0

Autor: M. I.

Pratite dešavanja u Nagorno -Karabahu uz 24sedam…

Na jugu Nagorno-Karabaha vode se teške borbe: Oglasile se sirene u Stepanakertu, odjekuju eksplozije (VIDEO)
Copyright Profimedia

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Pratite dešavanja u Nagorno -Karabahu uz 24sedam…

 

Jerevan: Na jugu Nagorno-Karabaha vode se teške borbe

U južnom pravcu linije dodira u Nagorno-Karabahu nastavljaju se teške borbe, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

„Danas je u južnom i severnom pravcu linije dodira, nakon masovne artiljerijske pripreme uz podršku bespilotnih letelica, avijacije i raketnih sredstava, protivnik prešao u ofanzivu velikih razmera. Žestoke borbe su posebno vođene u južnom pravcu. Nakon dva napada u severnom pravcu protivnik je odbijen. Nije uspeo da zauzme nijedan položaj niti uzvišenje. Nastavljaju se teške borbe na jugu“, rekao je Ovanisjan, istakavši da su se jermenske snage pregrupisale u nekim delovima.

Ovanisjan je takođe saopštio da se najupornije borbe vode na jugu i na severu. Dodao je da nema promena u pravcu Gadruta.

Ranije je saopšteno da su se u prestonici nepriznatog Nagorno-Karabaha Stepanakertu oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prvi put od utorka ujutru, 13. oktobra.

Informacije je potvrdio i ombudsman nepriznatog Nagorno-Karabaha Artak Beglarjan, istakavši da Stepanakert gađaju teškim raketama.

Oglasile se sirene u prestonici Karabaha

U prestonici nepriznatog Nagorno-Karabaha Stepanakertu oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, prvi put od utorka ujutru, 13. oktobra, javlja dopisnik Sputnjika.

Na periferiji grada odjeknulo je nekoliko eksplozija. Poslednji put se sirena za uzbunu čula u utorak, 13. oktobra.

Informacije je potvrdio i ombudsman nepriznatog Nagorno-Karabaha Artak Beglarjan, istakavši da Stepanakert gađaju teškim raketama.

Azeri napreduju, uništeni tenkovi, haubice

Azerbejdžanska armija saopštila je da je u borbama u Nagorno-Karabahu uništila veliki broj jermenske žive sile.

Na društvenim mrežama objavljen je i spisak uništene jermenske tehnike – dva tenska T-72, jedan BM-21 “Grad”, 5 D-30 haubica, 2 ZSU-23-4 mobilna PVO sistema Šilka i 8 kamiona sa municijom.

Takođe ponovljeno jer da su azerbejdžanske snage napredovale ka Džabrilu i Hardutu, kao i da su jermenske snage grnatirale njihove položaje.

Azerbejdžan: Jermenija napala Nahčivan

Azerbejdžan je optužio jermesku stranu da je započela borbena dejstva na teritoriji Autonomne oblasti Nahčivan, koja teritorijalno nije povezana sa ostatkom Azerbejdžana.

Jermenski mediji pišu: Azerbejdžan do sada izgubio milijardu i po dolara

Prema pisanju jermenskih medija, vojska Azerbejdžana izgubila je od početka sukoba vojnu tehniku u vrednosti od oko milijardu i po dolara.

Najveće gubitke pretrpele su oklopno-mehanizovane snage koje su izgubile tehniku vrednu 1,032 milijardi dolara.

Premijer Jermenije pozvao SAD i Francusku: Dužni ste da podržite Rusiju

Francuska i SAD su dužne da podrže napore Rusije kako bi se konflikt u Nagorno-Karabahu rešio, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

On je takođe rekao i da smatra da bi Rusija trebalo da odigra još važniju ulogu po pitanju stabilizacije mira u regionu Nagorno-Karabaha budući da je jedna od predsedavajućih u Minskoj grupi OEBS-a po tom pitanju.

– Dobio sam jasna uverenja da će Rusija i ODKB ispuniti svoje obaveze prema Jermeniji ukoliko se situacija u regionu pogorša – istakao je.

Prethodno je Pašinjan izjavio da su Turska i Azerbejdžan planirale blickrigom da zauzmu Nagorno-Karabah ali da to nisu uspeli.

Takođe je rekao i da postoje dokazi da je Turska prebacivala militante iz Sirije u Karabah.

Baku: Jermenija granatira oblasti oko Nagorno-Karabaha

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je jermenska strana granatirala četiri oblasti oko Nagorno-Karabaha.

– Drsko kršeći humanitarni prekid vatre, jermenske oružane snage od jutros granatiraju teritorije oblasti Goranboj, Terter, Agdam i Agdadžabedin – navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike