Hladan tuš iz Amerike! "Sada nije vreme za primanje Ukrajine u NATO"

30.09.2022

20:40

0

Autor: 24sedam

Proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo bi razmotriti u drugo vreme, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan

Hladan tuš iz Amerike! "Sada nije vreme za primanje Ukrajine u NATO"
Bela kuća - Copyright Profimedia

Proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo bi razmotriti u drugo vreme, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ‘na terenu’, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme - rekao je Saliven novinarima.

On je pri tome naglasio da Sjedinjene Američke Države ne odbijaju podršku politike „otvorenih vrata“ za NATO.

Džejk Saliven/Profimedia


- Sve odluke o pristupanju moraju biti donete između 30 zemalja-članica i država koje žele da se pridruže - precizirao je Saliven.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Kijev, kao odgovor na prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

O vojnoj pomoći Ukrajini

Saliven je dodao da će Sjedinjene Američke Države sledeće nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini.

On je dodao i da Vašington ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Ukrajini.

- Ništa ne isključujem, ali danas nisam spreman da objavljujem (o isporukama) američkih tenkova -  odgovorio je Salivan na pitanje da li su SAD spremne da Ukrajini isporuče tenkove, uključujući i „Abramse“.

Prema poslednjim podacima, ukupan obim američke vojne pomoći Kijevu od početka Bajdenovog mandata dostigao je skoro 17 milijardi dolara.

Kisindžer: Nije pametna odluka

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je u petak da ne misli da je mudra spoljnopolitička odluka SAD da pokušaju da uključe Ukrajinu u NATO nakon pada Sovjetskog Saveza.

- Osnovni izazov je nastao kada se zid u Berlinu srušio... Sa ruske tačke gledišta, Sjedinjene Države su tada pokušale da integrišu ceo ovaj region [Istočnu Evropu], bez izuzetka, u strateški sistem koji predvode Amerika - rekao je Kisindžer.

Jason Lee/Pool Photo via AP
 

- Mislio sam da pokušaj uključivanja Ukrajine u NATO nije mudra američka politika - rekao je Kisindžer.

Kisindžer je upozorio na mogućnost ubrzanja tenzija ka nuklearnom sukobu, tvrdeći da će upotreba nuklearnog oružja zauvek promeniti svetski poredak. Međutim, ako Rusija pokrene nuklearni sukob, Sjedinjene Države i NATO bi trebalo da uskrate Moskvi ishode koje ona želi, rekao je on.

Kisindžer se takođe založio za dijalog između Rusije i kolektivnog Zapada koji i dalje nastoji da očuva strateške interese SAD i NATO.

Nije u interesu sveta, uključujući i kolektivni Zapad, da Rusija bude potpuno isključena iz zapadnih sistema, dodao je Kisindžer.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike