Pentagon objavio spisak vojne pomoći Ukrajini: Na listi oružje vredno 17 milijardi dolara, SAD drastično smanjile svoje zalihe

29.09.2022

09:16

0

Dok američka industrija oružja trenutno godišnje proizvodi oko 30.000 đuladi za haubice kalibra 155 mm, ukrajinska vojska sada upotrebljava taj broj u periodu od samo dve nedelje

Pentagon objavio spisak vojne pomoći Ukrajini: Na listi oružje vredno 17 milijardi dolara, SAD drastično smanjile svoje zalihe
AP570739680945 - Copyright AP Photo/Bullit Marquez

Pentagon je objavio spisak američke vojne pomoći koja je do sada odobrena Ukrajini ove godine, navodeći skoro 17 milijardi dolara u oružju i opremi, uključujući desetine hiljada protivtenkovskih sistema, nešto manje od milion artiljerijskog oružja i arsenal težkog naoružanja, kao i platforme za oružje dugog dometa.

U „Informaciji o američkoj bezbednosnoj pomoći Ukrajini“ koju je Ministarstvo odbrane objavilo u sredu navodi se da je Vašington odobrio 16,9 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu 2022. godine, od čega je velika većina došla nakon što je Moskva poslala trupe u susednu zemlju krajem februara.

Lista uključuje više od 1.400 protivvazdušnih sistema Stinger, preko 8.500 protivtenkovskog oružja Džavelin i 32.000 drugih protivoklopnih platformi, kao i oko 988.000 đuladi za haubice, 60 miliona metaka za malokalibarsko oružje i desetine hiljada minobacača, raketa i granata.

Pentagon je takođe poslao velike količine teškog naoružanja, među njima preko 150 artiljerijskog, 20 helikoptera Mi-17, 200 oklopnih transportera M113, stotine hamvija (vojnih vozila) i 16 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS).

Pored „nesmrtonosne” opreme kao što su šlemovi, panciri i oprema za čišćenje mina, SAD su Ukrajini isporučile najmanje 700 samoubilačkih dronova Svičblejd i nenavedeni broj protivpešadijskih mina Klejmor.

Profimedia
 

U svom najnovijem paketu pomoći Kijevu od 1,1 milijarde dolara objavljenom u sredu Ministarstvo odbrane obećalo je da će više nego udvostručiti broj jedinica HIMARS kojima upravlja ukrajinska vojska, nastojeći da pošalje još 18 pored 16 već odobrenih.

Međutim, zvaničnici su primetili da bi moglo proći „nekoliko godina“ pre nego što raketni sistemi budu spremni za bojno polje, jer neće biti povučeni iz postojećih američkih zaliha, već će biti ugovoreni sa američkim proizvođačima oružja.

Visoki zvaničnik Pentagona rekao je novinarima da HIMARS treba da služi kao „osnovna komponenta ukrajinskih borbenih snaga u budućnosti“, objašnjavajući da je to „velika investicija“ koja je osmišljena da pripremi Kijev za borbe na „duge staze“.

Očigledna promena na dugoročniji pristup dolazi nakon što su neki vojni eksperti upozorili da Vašington neće moći da održi tempo bezbednosne pomoći postavljen u poslednjih šest meseci, a CNBC je u ovonedeljnom izveštaju primetio rastuće probleme u američkom lancu snabdevanja oružjem.

Pixabay
 

- Postoji tačka u kojoj će Ukrajinci morati da budu oprezni u pogledu svoje stope troškova i mesta na kojima daju prioritet toj municiji, jer ne postoji beskonačna zaliha - rekao je Džek Votling, stručnjak sa Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge u Londonu.

Dok američka industrija oružja trenutno godišnje proizvodi oko 30.000 đuladi za haubice kalibra 155 mm, ukrajinska vojska sada upotrebljava taj broj granata u periodu od samo dve nedelje, dodaje CNBC.

Štaviše, veći deo od 9.000 lansera Džavelin isporučen je Ukrajini, ali uobičajena godišnja proizvodnja iznosi samo 800 jedinica, što sugeriše da su Sjedinjene Američke Države u velikoj meri iskoristile svoje zalihe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike