Da li znate ko je najveći svetski proizvođač guma na svetu? Ako ste pomislili Mišelin ili Bridžston - pogrešili ste!

26.09.2022

20:56

0

Autor: 24sedam

Vodeći proizvođač guma proizvodi 70 odsto više guma od svog najbližeg rivala i jedan je od najpoznatijih brendova na svetu

Da li znate ko je najveći svetski proizvođač guma na svetu? Ako ste pomislili Mišelin ili Bridžston - pogrešili ste!
auto gume - Copyright Profimedia

Ako bi vas neko pitao koji je najveći svetski proizvođač guma, verovatno bi vam na pamet pali "Goodiear", "Bridgestone" ili "Michelin". Ipak, ništa od ovoga ne bi bilo tačno – odgovor će vas iznenaditi!

Vodeći proizvođač guma proizvodi 70 odsto više guma od svog najbližeg rivala i jedan je od najpoznatijih brendova na svetu. Sa godišnjom prodajom od 2,1 milijarde dolara, kompanija postoji skoro 90 godina. Iznenađujuće je da to zapravo nije proizvođač vozila.

U stvari, vodeći proizvođač guma je poznati brend igračaka, Lego! Prema Instagram stranici kompanije, Lego proizvodi neverovatnih 700 miliona guma godišnje, nadmašujući svog najbližeg rivala, Bridgestone.

Istorija kompanije

Brend je 1932. godine, u Danskoj, pokrenuo stolar Ole Kirk Kristijansen, zasnovan na ideji međusobnog spajanja cigli. U početku je počeo da pravi jednostavne igračke nakon što je izgubio posao tokom Velike depresije.

Udovac sa četiri sina, napravio je svoje prve igračke od ostataka drveta i nije koristio plastiku sve do 1947.

Lego kockice koje se međusobno spajaju bile su manje verzije tradicionalnih drvenih blokova koji su se mogli slagati u to doba. Prve cigle su bile standardne veličine i korišćene su za izgradnju minijaturnih kuća, zidova i drugih jednostavnih predmeta. Tada su napravljene cigle različitih veličina, tako da su postale mnogo raznovrsnije u pogledu onoga što deca mogu da grade.

pixabay/www_slon_pics
 

Prvi automobili

Lego je počeo da pravi izlivene mini automobile 1950-ih, ali je 1962. kompanija preduzela revolucionarni korak u izradi sopstvenih kompleta guma za decu koje će dodati svojim automobilima.

Gume su postale veliki biznis tokom godina i Lego je uskoro proizvodio komplete različitih veličina za čitav niz vozila igračaka.

Lego Double linija proizvoda lansirana je 1969. godine i sastojala se od niza građevinskih blokova koji su bili dvostruko veći od visine, širine i dubine standardne Lego kocke. Oni su bili namenjeni maloj deci. Brend je proizveo svoje prve mini figure 1978. godine i one su danas postale osnovni deo većine kompleta.

Do 2011. godine, Lego-ova godišnja proizvodnja guma porasla je na 318 miliona i pretekla je svakog drugog proizvođača guma u ​​smislu proizvedene količine. Danas se taj broj više nego udvostručio, pošto popularnost Lego vozila raste iz dana u dan. Gume koje proizvodi Lego imaju prečnik od 0,57 inča do 4,21 inča.

Profimedia
 

Zvanični svetski rekord

Lego je 2012. godine obeležio 50. godišnjicu svog prvog točka – i nema boljeg načina za proslavu od zvaničnog uručenja Ginisovog svetskog rekorda za najvećeg proizvođača guma.

Lego fabrike moraju da proizvode gume 365 dana u godini, 24 sata dnevno, kako bi bile u korak sa globalnom potražnjom. Danas skoro 50 odsto svih Lego kompleta sadrži točkove.

Sada postoje sve vrste Lego vozila sa sopstvenim jedinstvenim točkovima, uključujući safari džipove i policijske automobile. Lepota Lego-a je u tome što nudi univerzalni sistem, a čak su i starije plastične kocke, koje datiraju iz 1950-ih, kompatibilne sa modernim kockama – tako kolekcionari mogu da naprave ogroman niz Lego delova tokom godina i da će i dalje moći da povežete stare i nove blokove zajedno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike