Mađarska ostaje bez 7,5 milijardi evra od EU? Orban ima rok do 19. novembra da "reši nepravilnosti"

18.09.2022

10:19

0

Evropska komisija optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih institucija

Mađarska ostaje bez 7,5 milijardi evra od EU? Orban ima rok do 19. novembra da "reši nepravilnosti"
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Theresa Wey

Evropska komisija preporučila je danas da Brisel suspenduje oko 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj, zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem EU.

Evropski komesar za finansije Johanes Han saopštio je da, uprkos merama koje je Mađarska predložila za otklanjanje ovih nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava "procenjenih na 7,5 milijardi evra".

Han je naveo da Mađarska ima rok do 19. novembra da reši pomenute nepravilnosti, a bilo koje obustavljanje fondova moraju odobriti zemlje članice EU kvalifikovanom većinom koja podrazumeva saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno, 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva Unije.

Evropska komisija optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban negira optužbe Brisela.

Budimpešta: Ispunićemo obaveze

Mađarska je danas obećala da će ispuniti sve obaveze u skladu sa preporukama Evropske komisije, kako se ne bi suspendovalo 7,5 milijardi evra iz Brisela namenjenih Budimpešti.

Ministar za razvoj Tibor Navračič rekao je da se nada da će mere Mađarske biti dovoljne da ubede EU komisiju za dobijanje sredstava.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike