Kralj Čarls je potomak ruske carske porodice Romanov! Kako je to moguće?

15.09.2022

20:15

1

Autor: 24sedam

Kako je Čarls povezan sa Romanovima?

Kralj Čarls je potomak ruske carske porodice Romanov! Kako je to moguće?
princ čarls (1) - Copyright AP Photo/Alastair Grant

Kralj Čarls III je prvi potomak ruske carske porodice Romanov koji je stupio na britanski presto. Kako je to moguće?

U poslednja tri veka, nije bilo neuobičajeno da se prvi, drugi i treći rođaci kraljevskih domaćinstava u različitim zemljama venčavaju. Logika je bila da se kraljevska krvna loza održi „čistom“ i da formiraju političke i ekonomske saveze.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip bili su treći rođaci. Deda i baka Elizabete II, kralj Džordž V i kraljica Marija, bili su drugi rođaci, dok su Nikola II i Aleksandra bili unuci kraljice Viktorije, što ih čini prvim rođacima iako su dolazili iz različitih kraljevskih domaćinstava i zemalja.

Kako je Čarls povezan sa Romanovima?

Veza Čarlsa III sa Romanovima potiče i od njegove majke i od oca. Princ Filip je bio u srodstvu sa Romanovima preko sva četiri svojih deda i baka. Njegova baka po ocu bila je velika kneginja Olga Konstantinovna, unuka Nikolaja I. Njegov deda po ocu, Georgije I Grčki, bio je zet Aleksandra III – koji je takođe bio u rodu sa kraljicom Marijom.

Džordž V je bio omiljeni rođak Nikolaja II. Obojica su bili unuci kraljice Viktorije. Njihova sličnost je bila neobična i njih dvoje su često menjali odeću da bi se šalili sa osobljem.

Car Nikolaj Romanov/Foto: Wikipedia
 

Ipak, ni Džordž V ni kraljica Marija nisu bili direktni potomci Romanovih. I iako je Čarls III poreklom Romanov, on nije najbliži živi rođak poslednjeg ruskog cara u britanskoj kraljevskoj porodici.

To bi bio prvi rođak Elizabete II, princ Majkl od Kenta - čovek koji takođe izgleda neverovatno sličan Nikolaju II i Džordžu V.

Rođen 1942. na vrhuncu Drugog svetskog rata, sa pet godina služio je kao paž na venčanju tadašnje princeze Elizabete sa princom Filipom. Obrazovao se u Itonu i kadetskoj školi za oficire Mons pre nego što je služio vojsku skoro dve decenije.

Godine 1978. oženio se u Beču baronesom Mari-Kristin fon Rajbnic, ćerkom barona fon Rajbnica i bivše grofice Marijane Šapari. Par ima dvoje dece, lorda Frederika Vindzora (1979) i ledi Gabrijelu Vindzor (1981).

Prvobitno osmi u redu za tron, princ je izgubio pravo na nasledstvo nakon braka jer je princeza katolkinja. Povelja o pravima (1689) i Zakon o nasleđivanju (1701) isključili su iz nasledstva one koji su se venčali sa rimokatolicima. Međutim, ova odredba je ukinuta Zakonom o sukcesiji krune (2013), a prinčevo mesto u sukcesiji je vraćeno.

Princ ne prima godišnje poslaničke naknade koje primaju drugi članovi kraljevske porodice. Njegova kompanija nudi specijalističke konsultantske savete brojnim komercijalnim kompanijama, poput obrazovanja, poslovanja i umetnosti u nekoliko zemalja.

Koliko su blisko povezani princ Majkl i poslednji ruski car Nikolaj II?

Nikolaj II je bio rođak troje bake i dede princa Majkla. Majklovi roditelji su princ Džordž, vojvoda od Kenta i princeza Marina od Grčke i Danske. Marina je bila ćerka velike kneginje Jelene Vladimirovne. Jelenin deda je bio Aleksandar II, a njen otac, veliki knez Vladimir Aleksandrovič, bio je Nikolajev ujak.

Profimedia
 

Ako je to zbunjujuće - naravno da je zbunjujuće - evo još jednog načina da se to posmatra: Aleksandar II je pra-pra-deda princa Mihaila. Nikolaj I je pra-pra-deda princa Filipa. Nikolaj II je Mihailov prvi rođak, a Aleksandra je takođe daleka rođaka.

Kada su ostaci porodice Romanov otkriveni, i princ Majkl i princ Filip dali su DNK, što je pomoglo u njihovoj identifikaciji. Princ Majkl je 1998. godine prisustvovao sahrani poslednjeg cara i njegove porodice u Sankt Peterburgu.

Princ Mihailo je počasni član Doma Romanovih i drugi rođak na njenom čelu, velika kneginja Marija Vladimirovna.

Princ je bio prvi član kraljevske porodice koji je naučio ruski jezik i kvalifikovan je ruski tumač. Mnogo je putovao poslovno i vodio delegacije britanskih privrednika u Rusiju i druge zemlje istočne Evrope.

Fondacija princa Majkla od Kenta radi u korist nasleđa, kulture, zdravlja i postdiplomskog poslovnog obrazovanja u Rusiji. Podržava najmanje 16 drugih dobrotvornih organizacija i organizacija u Rusiji kao pokrovitelj Rusko-britanske privredne komore, Moskovske akademije industrije i finansija, ruskog i engleskog jezika otvorenih vrata, Ruskog nacionalnog orkestra, Fondacije za umetnost i kulturu i pesnika Fondovi.

Princ se poslednjih godina suočio sa određenim kontroverzama, uključujući 2021. zbog navoda da je prodao svoj privilegovani pristup režimu ruskog predsednika Vladimira Putina za pozamašnu naknadu. Princ je negirao ove tvrdnje i insistirao na tome da nema posebne odnose sa Putinom.

Godine 2009. tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev dodelio je princu Majklu Orden prijateljstva – najvišu državnu čast koja se može dodeliti strancima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike