Krvavo "primirje" u Nagorno-Karabahu: Jermeni uništili konvoj azerbejdžanske vojske, odjekivale eksplozije u Stepanakertu (VIDEO)

20.10.2020

06:18 >> 06:52

0

Do sada dva puta postignuto primirje, ali ništa...

Krvavo "primirje" u Nagorno-Karabahu: Jermeni uništili konvoj azerbejdžanske vojske, odjekivale eksplozije u Stepanakertu (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Karen Mirzoyan)

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba, ali izakjršenje primirja i to drugog po redu. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana postigli su dogovor o humanitarnom primirju, koje je na snazi od ponoći 18. oktobra.

Pratite dešavanja u Nagorno -Karabahu uz 24sedam…

Jermeni uništili konvoj azerbejdžanske vojske

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak uništavanja konvoja Oružanih snaga Azerbejdžana.

Na snimku se vidi nekoliko snažnih eksplozija. Prema navodima jermenske strane, uništena su uporišta i konvoj neprijatelja.

Jerevan pozvao EU i NATO da izvrše pritisak na Tursku zbog Karabaha

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan pozvao je Evropsku uniju i NATO da izvrše pritisak na Tursku koja, prema njegovim rečima, seje nestabilnost na Južnom Kavkazu.

– Pozivam sve u Briselu da izvrše pritisak na Tursku. Pre svega, moraju da odluče šta je prihvatljivo, jer će dejstva Turske naštetiti NATO-u, njegovoj reputaciji i osnovnoj ideji da je to savez koji postoji radi zaštite od neprijatelja – rekao je Sarkisjan.

Jermenski predsednik smatra da će mešanje Turske u sukob u Karabahu na strani Bakua promeniti geopolitiku Južnog Kavkaza, pretvorivši Azerbejdžan u tursko uporište na putu ka širem regionu i uticaju Ankare na cevovodnu mrežu.

On je upozorio da bi sirijski teroristi u Azerbejdžanu mogli postati faktor dugoročne regionalne nestabilnosti.

– Oni će tamo stvoriti još jednu zonu nestabilnosti koja će ugrožavati Azerbejdžan, Rusiju, Jermeniju i Iran – istakao je Sarkisjan.

„Stiče se utisak da Erdogan svuda oko sebe stvara nestabilnost, uništavajući trenutni status kvo. U tom moru nestabilnosti Turska, čini se, plovi prilično mirno, jer joj omogućava da se igra sa svima“, zaključio je jermenski lider.

Četiri eksplozije u okolini glavnog grada

U okolini glavnog grada nepriznate republike Nagorno-Karabah odjeknule su četiri eksplozije, prenosi dopisnik Sputnjika.

Za sada se ne zna koje mete su pogođenje. Nije uključena sirena za vadušnu opasnost.

“Radila” teška artiljerija u nedelju

Jermenija i Azerbejdžan optužile su jedna drugu za kršenje primirja u regionu Nagorno-Karabah, drugog po redu.

Poslednje primirje, postignuto u nedelju, bilo je drugi pokušaj da se obustave borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Jermenski vojni zvaničnici prijavili su u nedelju napade teškom artiljerijom i raketama, dok je sa druge strane azerbejdžansko ministarstvo odbrane okrivilo Jeremeniju da koristi artiljeriju u zoni konflikta.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napade sa obe strane u naseljenim delovima regiona i izrazi žaljenje što su obe strane ignorisale pozive međunarodne zajednice za momentalni prekid vatre.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike