Belgiji preti "cunami" novoobolelih od koronavirusa

19.10.2020

14:55 >> 14:57

0

Belgija, pored Češke, trenutno ima najveću stopu zaraženih u Evropi

Belgiji preti "cunami" novoobolelih od koronavirusa
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Belgiji preti “cunami” novoobolelih od koronavirusa, upozorio je Frank Vandenbruke, ministar zdravlja te zemlje, u vreme kada su na mesec dana u Belgiji zatvoreni barovi i restorani, i kada je na snagu stupio policijski čas.

– Situacija u Briselu je najopasnija u čitavoj Evropi, a stopa zaraze izmiče kontroli – rekao je on.

Njegova izjava usledila je uoči novih ograničenja koja su stupila na snagu u ponedeljak, uključujući zatvaranje svih barova i restorana, ali i uvođenje policijskog časa širom zemlje.

– Zaista smo vrlo blizu “cunamija”. Nemamo kontrolu nad situacijom – istakao je ministar.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Belgija, pored Češke, trenutno ima najveću stopu zaraženih u Evropi, a novonastaloj situaciji prethodio je “labavi” policijski čas.

U okviru borbe protiv širenja infekcije, novi policijski čas u Belgiji primenjuje se od ponoći do pet sati ujutru i trajaće najmanje mesec dana.

Ljudima je naloženo da rade od kuće gde god je to moguće.

Pandemijom je pogođeno i više hiljada studenata pošto je nekoliko univerziteta odlučilo da može da bude zauzeto samo jedno od pet mesta u salama za preko 50 ljudi.

U Belgiji se u bolnicama nalazi 2.485 pacijenata, od kojih 412 na intenzivnoj nezi. Vlasti su upozorile da će jedinice za intenzivnu negu dostići pun kapacitet od 2.000 kreveta do sredine novembra ako broj novih slučajeva nastavi da raste istim tempom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike