Nastavljaju se borbe u pravcu Hersona; "Novi paket sankcija Rusiji još više bi zaboleo EU"

31.08.2022

21:35

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratite uz 24sedam

Nastavljaju se borbe u pravcu Hersona; "Novi paket sankcija Rusiji još više bi zaboleo EU"
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

19.Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine -  sukob je ušao u 189. dan.

Nuklearna elektrana Zaporožje je i dalje glavna tačka sukoba. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) boraviće na toj lokaciji, a Ujedinjene nacije će pružiti pomoć u logistici. 

Takođe, juče je rusko tužilaštvo zatražilo 24-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg novinara Ivana Safronova optuženog za izdaju.

Safronov je izveštavao o vojnim temama za listove Vedomosti i Komersant pre nego što je dva meseca pre hapšenja u julu 2020. godine postao pomoćnik šefa ruske svemirske agencije.

Safronov negira navode tužbe da je Češkoj Republici, članici NATO, predavao vojne tajne o prodaji ruskog oružja na Bliskom istoku i u Africi dok je radio kao reporter 2017. godine.

Šta znamo do sada?

U  toku je 189. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.35 Rusija odgovara na kanadske sankcije i proteruje 55 građana Kanade 

Rusija je na spisak sankcija uključila na stop-listu 55 građana Kanade, piše na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- U vezi sa novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Džastina Truda, koji je privržen rusofobnom kursu, uveo protiv građana Rusije, zabranjuje se ulazak u Rusku Federaciju, na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih zvaničnika, političara i javnih ličnosti , navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

22.20 Poruka iz nemačkog Bundesvera: Ne treba potcenjivati vojnu moć Rusije

Zapadne zemlje ne treba da potcenjuju vojnu moć Rusije tokom izvođenja specijalne operacije u Ukrajini, rekao je inspektor Oružanih snaga Nemačke, general Eberhard Zorn za agenciju Rojters.

- Veliki broj ruskih kopnenih snaga je trenutno, možda, i vezan za Ukrajinu, ali čak i ako je to tako, ne bi trebalo da potcenjujemo potencijal ruske Kopnene vojske za otvaranje drugog fronta,  rekao je Zorn.

Kako tvrdi, veliki deo ruske Ratne mornarice nije uključen u specijalnu operaciju u Ukrajini, a ruske Vazdušno-kosmičke snage „i dalje imaju značajan potencijal, što takođe predstavlja opasnost za NATO“.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

 

21.35 Rusija: Imamo dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je danas da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

"Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta", navodi se u pismu, preneo je TAS S.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

20.30 - Bitka za Herson

Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske.

Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti. Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.

Tanjug/AP Photo/Olexandr Chornyi
 


Na ruku ide i opšta „neadekvatnost“ ukrajinskih jedinica koje su na brzinu obučene. Ne može se govoriti ni o kakvom majstorstvu oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: gađaju u čelo, ulaze u vatru i herojski izgore.

20.09 - Cižov: Novi paket sankcija Rusiji bi još vise zaboleo EU

Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je danas da su spekulacije o novim antiruskim sankcijama samo hipotetičke, jer bi takve mere bile "još bolnije za ekonomiju EU".

- Zasad, takve spekulacije su samo hipotetičke. Paket sankcija koje su dosad usvojene su bile prilično bolne za ekonomiju EU. Još jedan paket bi udario jače - kazao je Čižov za televiziju "Rosija-24".

19.35 - Odgovor Kanadi

Rusija odgovara na kanadske sankcije i proteruje 55 građana Kanade Rusija je na spisak sankcija uključila na stop-listu 55 građana Kanade, piše na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- U vezi sa novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Džastina Truda, koji je privržen rusofobnom kursu, uveo protiv građana Rusije, zabranjuje se ulazak u Rusku Federaciju, na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih zvaničnika, političara i javnih ličnosti - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

18.50 - Kirbi: Vojna pomoć Ukrajini stiže narednih dana

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je danas da se sledeća pošiljka ukrajinskoj vojsci očekuje narednih dana.

AP Photo/Evan Vucci
 


- Mi smo vojno pomogli Oružanim snagama Ukrajina sa više od 13 milijardi dolara i nastavićemo to da radimo. Narednih dana ćemo objaviti informaciju o novoj pomoći - rekao je Kirbi, preneo je "Si-En-En".

Prošle srede američki predsednik DŽozef Bajden odobrio je Ukrajini pomoć od 2,98 miiljardi dolara.

18.40 - Corn: Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske

Načelnik generalštasba nemačke vojske Eberhard Corn rekao je danas da Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske, dodajući da Rusija može da otvori i drugi front ukoliko želi.

- Većina ruskih kopnenih snaga trenutno je stacionirana u Ukrajini, ali uprkos tome ne treba da potcenjujemo potencijal njihovih kopnenih snaga da otvore novi front - rekao je najviši oficir Bundesvera za Rojters.

18.06Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske TV kanale

16.54 - Kijev: IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije lokacije

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, na korak je do demilitarizacije lokacije, izjavio je danas u intervjuu za Rojters ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

On je takođe rekao da je ključno da misiji na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.

14.56 - Švedska će Ukrajini donirati artiljerijsku municiju

Švedska će donirati Ukrajini artiljerijsku municiju u vrednosti od skoro 47 miliona evra, saopštila je danas švedska vlada.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao Švedsku da Ukrajini obezbedi artiljerijske sisteme "Arćer", sisteme protivvazdušne odbrane RBS-70 i još artiljerijskih granata.

15.49 - Rosi: Cilj misije IAEA da spreči nuklearni akcident

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas po dolasku u Zaporožje da je misija IAEA u nuklearnoj elektrani u tom gradu na jugu Ukrajine "tehnička" i da je njen cilj da se spreči nuklearni akcident.

- Ova misija želi da spreči nuklearni akcident i da očuva ovu važnu nuklearnu elektranu - rekao je Grosi.

Dodao je da će stručnjaci IAEA u postrojenju biti nekoliko dana.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

14.40Propao plan EU da se svim Rusima ukinu vize! Evo šta se događalo na sastanku u Pragu

13.00 - Rusko Ministarstvo odbrane: Propala ukrajinska kontraofanziva

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je propao pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje.

Kako se navodi, sprečen je pokušaj kontraofanzive u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima.

Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

11.05 - Misija IAEA stigla u Zaporožje

11.00 - Borelj: EU mora da pokaže jedinstvo u odluci oko viza Rusima

Evropska unija ne sme da pokaže neslaganja povodom zahteva nekih članica iz istočne Evrope da se zabrane vize ruskim turistima, upozorio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

Šef diplomatije EU pozvao je države članice da se dogovore oko ovog pitanja.

10.08 - Kuleba: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna mera

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da zabrani ulazak ruskim državljanima, opisujući takvu meru kao prikladnu, pošto, kako je naglasio, "većina Rusa podržava „genocidni agresijski rat protiv Ukrajine".

„Vreme za polumere je isteklo. Samo čvrsta i dosledna politika može dati rezultate“, rekao je Kuleba danas Rojtersu, u danu kad šefovi diplomatija članica EU nastavljaju razgovore u Pragu.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Kuleba

7.55 - Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Vest je objavio Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Nije poznato kada je planirano da misija IAEA, koju predvodi generalni direktor Rafael Grosi, stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

7.35 - Generalštab Ukrajine: Žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke

Ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti, saopštio je Generaštab Oružanih snaga Ukrajine.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke, prenosi Ukrinform.

U pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izveštaju.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

7.25 - Vlada Ukrajine odobrila predlog sankcija patrijarhu Kirilu

Vlada Ukrajine odobrila je predlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu na 10 godina i za još sedam sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Kako se navodi na sajtu Vlade, sankcije obuhvataju, između ostalog, blokadu imovine, obustavu tranzita resursa, letova i prevoza kroz Ukrajinu, obustavu ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu učešća u privatizaciji i zakupu državne imovine, kao i otkazivanje zvaničnih poseta, prenela je agencija RIA Novosti.

Pored patrijarha Kirila, na spisku sankcija nalazi se nekoliko mitropolita i arhiepiskopa.

Ova ograničenja tek treba da odobre Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski.

7.20 - Rusija obustavila gas preko Severnog toka 1 na tri dana

Profimedia
 


Rusija je zaustavila isporuku gasa za Evropu preko gasovoda Severni tok 1 , čime se intenzivira ekonomska bitka između Moskve i Brisela i povećavaju izgledi za recesiju i racionalizaciju energije u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, prenosi Rojters.

Evropa je obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 3. septembra.

-Jedina ispravna pumpna jedinica Trent 60 biće zaustavljena na tri dana radi održavanja i preventivnog održavanja -navodi se u saopštenju ruske naftne kompanije.

Niz rutinskih procedura, u skladu sa aktuelnim ugovorom o održavanju, obavljaće stručnjaci kompanije zajedno sa kolegama iz "Simensa", precizirali su u Gaspromu.
 

7.10 - Sijarto: EU da zaustavi poteze koji pomažu sukobu u Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi zemlje Evropske unije trebalo da prestanu da preduzimaju poteze koji pomažu eskalaciji sukoba u Ukrajini.

- Na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije tražiću da se rat konačno završi - rekao je Sijarto sinoć u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Šef mađarske diplomatije rekao je da je sada neophodno "da se zaborave predlozi koji prete daljoj eskalaciji rata i dozvoli Evropi da se fokusira na mir".

Sijarto je govorio i o pretnjama globalnoj ekonomiji koje su doneli sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji, a to su, kako je naveo, energetska kriza, odliv radnih resursa, nestašice na globalnom tržištu hrane, kao i novi migracioni talasi.

- Trebalo bi ostaviti po strani predloge koji dovode do eskalacije rata i konačno se fokusirati na stvaranje mira u svetu - kazao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova EU održaće danas neformalni sastanak u Pragu na kojem će biti reči o situaciji u Ukrajini i pružanju dalje pomoći vladi u Kijevu.

Takođe se očekuje da razmotre predlog baltičkih država da zaustave izdavanje šengenskih viza građanima Rusije, navodi TAS S.
 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike