Ukrajinci ponovo granatiraju nuklearku: Šef IAEA upozorava: Rizik od akcidenta!

26.08.2022

14:52 >> 21:26

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratite uz 24sedam

Ukrajinci ponovo granatiraju nuklearku: Šef IAEA upozorava: Rizik od akcidenta!
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godina, a sukob na istoku Evrope ušao je danas u 184. dan.

Rusija je za jučerašnje napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju optužila Ukrajinu, a požar koji je uslediio izazvao je kratak spoj na mreži. Nuklearka je nakratko bila isključena sa mreže, a struje nije bilo u delovima Zaporožja i Hersona.

O Zaporoškoj nuklearnoj elektrani prvi put su, na inicijativu francuske strane, razgovarali ministri odbrane Rusije i Francuske. O načinima na koje bi tamo mogla da dođe međunarodna misija u Parizu razgovarali su direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i francuski predsednik Emanuel Makron, koji su saopštili da su veoma blizu dogovora o slanju misije u najveću evropsku nuklearku.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela moraju da deluju mnogo brže kako bi primorali ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. 

On je razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, nakon čega je iz Bele kuće poručuje da Rusija treba da demilitarizuje oblast oko Zaporožja. 

Šta znamo do sada?

U  toku je 184. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Zelenski pozvao zapadne zemlje da svim Rusima zabrane ulazak na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.24 - Uništene dve bespilotne letelice

Dve bespilotne letelice večeras su uništene na nebu iznad Berdjanska, saopštila je gradska administracija.

22.22 - Zelenski: Od sporazuma izvezeno milion tona žitarica

Ukrajina od potpisavanja sporazuma o žitaricama izvezla, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, milion tona poljoprivrednih proizvoda iz svojih crnomorskih luka, rekao predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

U svom redovnom obraćanju, Zelenski je rekao da su poslata 44 broda do 15 država.

Još 70 prijava za utovar brodova je primljeno, dodao je Zelenski, ponovivši da je cilj Kijeva da izvozi tri miliona tona žitarica mesečno.

 

20.17 - Norveška se priključila sankcijama EU protiv Rusije

Norveška se danas pridružila sankcijama Evropske unije protiv Moskve koje su uvedene 21. jula zbog nadada Rusije na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu.

- Paket sankcija koji je Evropska unija usvojila 21. jula ubačen je i u norveški zakon i danas stupa na snagu u Norveškoj - navodi se u saopštenju norveškog ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

Norveška nije članica EU.

20.07 - Kijev namerno gađa skladište nuklearnog otpada u Zaporoškoj nuklearki


Ukrajinska vojska namerno pokušava da pogodi suvo skladište nuklearnog otpada u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, u petak je ispaljeno deset projektila na tu oblast, a za sada nema štete, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je naglasio da nema nikakvih osnova za evakuaciju lokalnih civila, o kojoj govori ukrajinska strana s namerom da zastraši stanovništvo.

Ranije je saopšteno da su ukrajinske snage u petak izvele deset artiljerijskih napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, a eksplozije su odjeknule u neposrednoj blizini skladišta nuklearnih izotopa.

18.26 - Šolc: Nemačka neće isporučivati oružje Ukrajini za udare po ruskoj teritorij

Nemačka neće isporučivati oružje Ukrajini za udare po ruskoj teritoriji, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Profimedia
 

 

Prema njegovim rečima, Berlin će delovati tako da izbegne dalju eskalaciju sukoba.

18.21 - Ukrajinske snage pojačavaju napade na Zaporošku nuklearku

Ukrajinska vojska pojačava artiljerijske napade na Zaporošku nuklearnu elektranu, u proteklih sat vremena ispaljeno je još šest projektila, saopštila je pres-služba administracije Energodara.

Ranije je saopšteno da su ukrajinske snage izvele artiljerijski napad na Zaporošku nuklearku i da su četiri projektila pala u oblast skladišta radioaktivnih izotopa.

17.46 - DNR: Ukrajinska vojska lansirala 17 raket iz sistema „Grad“ na Zajcevo

Ukrajinska vojska je za 40 minuta lansirala 17 raketa iz sistema „Grad“ na Zajcevo, piše na Telegramu predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida režima vatre.

Osim toga, granatirane su i Gorlovka i Makejevka sa 10 projektila kalibra 152 milimetra i tri projektila 155 milimetara (NATO kalibar).

16.50 - Šef IAEA: Rizik od akcidenta u nuklearki Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je zabrinutost zbog mogućeg akcidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine.

- Elektrana radi, ali sa teškoćama tako da se u sadašnjim uslovima ne može isključiti scenario od akcidenta. Nestašica struje, problemi sa gorivom me zabrinjavaju - rekao je Grosi u intervjuu za francuski "Mond".

On je rekao da bi svaki incident imao negativni uticaj na situaciju, prenosi TASS.

Printscreen/Youtube/Al Jazeera English
 

16.45 - Berzanske cene gasa u Evropi ubrzale su rast do sedam procenata i prvi put od marta ove godine premašile su 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara tog energenta, pokazuju podaci londonske berze ICE.

16.29 - Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak u vezi s nezakonitim podizanjem optužnica u Ukrajini protiv lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kao i dvojice njegovih saradnika, Danila Martinova i Huseina Mežidova.

16.15 - Ukrajinci ponovo granatiraju nuklearku

Ukrajinska vojska granatira Zaporošku nuklearnu elektranu, čestiri projektila su pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa, saopštile su vlasti Energodara, u čijoj se blizini nalazi atomska centrala, piše Sputnjik.

15.40 - Češka sazvala hitnu sednicu EU zbog energetske krize

Češka, koja predsedava Savetu Evrope do kraja ove godine, saziva hitnu sednicu ministara energetike Evropske unije radi razmatranja mera za rešavanje energetske krize, saopštio je premijer te zemlje Peter Fijala na Tviteru. Datum sednice nije naveden.

Profimedia
 

15.15 - Sistem PVO je odbio masivan raketni napad ukrajinskih trupa na Herson, praktično su svi projektili oboreni, oštećenja nije bilo, rekao je za Sputnjik zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Bilo je mnogo granatiranja. Skoro sve je oborila protivvazdušna odbrana. Masivan raketni napad je odbijen. Nije bilo štete - rekao je Stremousov.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom regijom i Azovskim delom Zaporoške oblasti, zauzevši velike gradove kao što su Herson, Melitopolj i Berdjansk i odsekavši Ukrajinu od Azovskog mora. U oba regiona su formirane nove administracije.

14.55 - Kadirov spreman da odgovori SBU na optužbe za zločine

Čečenski lider Ramzan Kadirov najavio je spremnost da se sastane sa pripadnicima Službe bezbednosti Ukrajine koja ga je optužila za ratne zločine.

- Odredite lokaciju gde treba da se pojavimo, rado ćemo doći i videti ko je kriminalac, ko je ubica a ko terorista. Nemate ni časti ni savesti - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je rekao da prihvata sve što je radio u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

- Da ste me pitali, odavno bih zauzeo Kijev. Zelenski i njemu slični već bi bili u podrumu na ispitivanju - rekao je Kadirov.

14.15 - Kijev podigao optužnicu za ratne zločine protiv Kadirova

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) podigla je optužnicu za ratne zločine protiv šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova.

13.40 - Rogov: Kijev bi mogao da izvede provokacije tokom posete IAEA

Ukrajina bi mogla da izvede provokaciju tokom posete misije međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i za nju optuži Rusiju, smatra član oblasne proruske administracije Vladimir Rogov.

- Potpuno nam je jasno da ukrajinska strana može da zarije nož u leđa ovoj misiji, da otvori vatru koristeći bilo šta i onda reći da ih je ruska strana granatirala - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, detalji rute kojom će putovati misija IAEA nije otkrivena iz bezbednosnih razloga, a razmatra se nekoliko opcija, prenosi TASS.

11.43 - Mišustin: Zapad krivi Rusiju za krizu koju je i sam proizveo

Profimedia
 

Zapadne zemlje pokušavaju da za globalnu prehrambenu krizu okrive Rusiju, a isuviše dobro shvataju da su i same krive za takav razvoj događaja, saopštio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

11.30 - Prekinut i četvrti dalekovod - struja ne stiže u Ukrajinu

Kijevske snage prekinule su poslednji, četvrti dalekovod koji vodi od Zaporoške nuklearke do Ukrajine, samim tim više ne postoji nikakva mogućnost da se ta teritorija snabdeva strujom, saopštio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

- Koliko mi je poznato, sinoć je prekinut i četvrti dalekovod, samim tim fizički je postalo nemoguće da šaljemo struju na desnu obalu Dnjepra. Prema informacijama kojima raspolažemo, struha ne stiže na ukrajinsku stranu - kazao je on.

11.20 - Rusija: Elektrana Zaporožje normalno isporučuje struju

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su danas da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je, međutim, u četvrtak da je šest reaktora elektrane isključeno iz električne mreže zemlje.

Zaporoška elektrana radi normalno, nema kvarova, saopštio je šef uprave Energodara Aleksandar Volga, prenosi agencija RIA Novosti.

10.19 - FSB uhapsila Ukrajinca u Kursku, osumnjičen za špijunažu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je u Kursku ukrajinskog državljanina koji je špijunirao u korist ukrajinske vojne obaveštajne službe, saopšteno je danas TASS-u iz ove službe.

U stanu osumnjičenog operativci FSB zaplenili su specijalne tehničke uređaje koje je dobio od ukrajinske obaveštajne službe i u njegovom ličnom računaru i mobilnom telefonu pronašli su specijalnu literaturu o snajperskoj obuci, preživljavanju, partizanskom ratu, izviđanju i subverzivnoj delatnosti i rad specijalnih službi, navodi se u saopštenju FSB, uz napomenu da se potraga i istražne radnje nastavljaju.

Protiv osumnjičenog pokrenut je krivični postupak, a za ovo delo po ruskom zakonu zaprećena je kazna zatvora od 10 do 20 godina, navodi TASS.

09.40 - Utvrđena nova ruta za brodove sa ukrajinskim žitom

AP Photo/David Goldman
 

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je objavio nove maršrute za brodove koji isplovljavaju iz ukrajinskih luka: Odesa, Černomorsk i Južni, a u okviru prehrambenog sporazuma, saopštio je Zajednički koordinacioni centar.

- Zajednički Koordinacioni centar najavio je novu rutu za brodove koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni u okviru Crnomorske inicijative. Nova ruta je dugačka 320 nautičkih milja i povezuje tri luke, dok se inspekcija vrši u turskim teritorijalnim vodama - navodi se u saopštenju.

Nova maršruta će biti uspostavljena od danas, 26. avgusta. Ona će omogućiti da se skrati vreme tranzita po morskom humanitarnom koridoru i pojednostaviće planiranje plovidbe.

09.26 - Isključeni svi rekatori na nuklearki Zaporožje

Svi reaktori nuklearne elektrane Zaporožje su isključeni jer su ispali iz ukrajinske električne mreže, saopštio je ukrajinski „Energoatom“.

Kako se navodi, snabdevanje strujom za sopstvene potrebe nuklearke vrši se putem daljinske veze sa drugim električnim sistemima.

Takođe se navodi i da bezbednosni sistemi ne prijavljuju nikakvu opasnost.

09.05 - U Kursku uhapšen agent u ukrajinske obaveštajne službe

 

 

U gradu Kursku u Rusiji uhapšen je agent ukrajinske obaveštajne službe koji je špijunirao vojne objekte, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

Osumnjičenom je oduzeta specijalna oprema i literatura o gerilskom ratovanju i sabotažama.

08.53 - Zelenski: Čeka nas najteža zima u istoriji Ukrajine

Predstojeća zima biće najteža u istoriji Ukrajine – zbog visokih cena gasa, rekao je u obraćanju naciji predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

On je podsetio da je cena „plavog goriva“ u Evropi skočila iznad 3.300 dolara za hiljadu kubika. U takvim uslovima, kako je rekao Zelenski, Kijev pokušava da učini sve da se pripremi za zimu.

- A on (zimski period) zaista će biti najteži u našoj istoriji - rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, situacija sa gasom je „veoma opasna i veoma kritična“.

08.45 - Nemačka neće isporučivati Ukrajini oružje za napade na teritoriju Rusije

Profimedia
 

To je potvrdio nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi portal „T-onlajn“.

Prema njegovim rečima, Berlin će delovati tako da se izbegne dalja eskalacija sukoba.

- Predsednik SAD Džo Bajden formulisao je to prilično jasno: rekao je da neće isporučivati oružje pomoću koga se može gađati teritorija Rusije. Smatram da svi ostali treba da se pridržavaju tog principa. Nećemo delovati sami i uvek ćemo se orijentisati na to što rade naši saveznici - istakao je Šolc.

07.20 - Zelenski: Svet za dlaku izbegao katastrofu u Zaporožju

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, prenosi Rojters.

Rezervni dizel generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

- Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe - saopštio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike