"Bila bi to prljava atomska bomba": Ukrajina ponovo raketirala Zaporožje, jedna granata pala desetak metara od nuklearnog otpada

16.08.2022

20:15

0

Jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje

"Bila bi to prljava atomska bomba": Ukrajina ponovo raketirala Zaporožje, jedna granata pala desetak metara od nuklearnog otpada
Nuklearna elektrana Zaporožje - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u nuklearnoj elektrani Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je danas Vladimir Rogov, član Saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim rečima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

- S obzirom da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to "prljava (atomska) bomba" - rekao je Vladimir Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.

Rogov je juče izvestio da je bilo čak 25 udara ukrajinskih snaga na nuklearku Zaporožje.

- Ukrajinska vojska izvela je oko 25 žestokih artiljerijskih udara iz američkih haubica M777 na Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje u protekla dva sata - napisao je juče popodne na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveće je nuklearka u Evropi, a od marta je pod kontorlom ruskih snaga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike