Sirene odzvanjaju Tel Avivom: U Gazi je petoro mrtvih, džihad preti?! (VIDEO)

07.08.2022

17:44 >> 18:06

0

Islamski džihad je večeras saopštio da najavljenog prekida vatre i primirja neće ni biti ukoliko Izrael ne izađe u susret toj militantnoj organizaciji

Sirene odzvanjaju Tel Avivom: U Gazi je petoro mrtvih, džihad preti?! (VIDEO)
Tan2022-8-7_19149944_0 (1) - Copyright Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje, ali bez uspeha s obzirom da palestinski islamisti nisu pristali da obustave raketne napade.

Sirene za vazdušnu opasnost su se čule u Aškelonu i periferiji Gaze pet minuta nakon 19 časova (20 po lokalnom vremenu), što je bilo previđeno vreme kada je, uz posredstvo Egipta, trebalo da počne primirje.

Izrael je prihvatio primirje, ali visoki zvaničnik je rekao za izraelsku "Valu" je rekao da tačno vreme prekida vatre nije finalizovano.

Jedan od lidera Islamskog Džihada koji je u Libanu rekao je da neće biti prekida vatre ukoliko Izrael ne izađe u susret zahtevima te militantne organizacije.

U iščekivanju početka primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, večeras su se oglasile sirene u nekoliko izraelskih gradova, među kojima je i Tel Aviv, dok "DŽeruzalem post" prenosi, pozivajući se na palestinske medije, da je petoro Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na automobil u Gazi.
 

AP Photo/Abdel Kareem Hana
 

 


Primirje je trebalo da stupi na snagu u 19, ali kako dodaju izraelski mediji, sirene za vazdušnu opasnost se čuju, osim u Tel Avivu, i u Aškelonu, Sderotu, Zikimu, Holitu i još nekim gradovima.

U nekim mestima su i pale rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je od početka operacije Zora u petak palestinski Islamski džihad ispalio blizu 1.000 raketa, od kojih je 160 palo na teritoriju Gaze, dok je od projektila koji su ušli na teritoriju Izraela, 96 odsto oboreno.

 

 

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike