Sedi gde si: Parlamentarci ne daju predsedniku Perua da napusti zemlju

05.08.2022

09:58

0

U sredu je neočekivano ostavku podneo četvrti premijer kojeg je postavio Kastiljo, zbog čega zakonodavci zahtevaju da on ne napušta državu dok se ne reši naovonastala kriza

Sedi gde si: Parlamentarci ne daju predsedniku Perua da napusti zemlju
Pedro Kastiljo - Copyright AP Photo/Guadalupe Pardo, File

Parlamentarci u Peruu prisilili su predsednika Pedra Kastilja da ostane u zemlji ove sedmice da rukovodio kriznom situacijom koja je nastala pošto je premijer Anibal Tores pre dva dana iznenada podneo ostavku.

Kastiljo je hteo da putuje u Kolumbiju na inauguraciju tamošnjeg novog predsednika Gustava Petra, ali ga je parlament sprečio jer je država trenutno bez vlade, a očekuje se da nova mogla biti formirana danas.

Iako je na dužnosti predsednika tek godinu dana, Kastiljo je već dva puta bio suočen s opozivom, a neki zakonodavci su ga potkačili i ovog puta.

U sredu je neočekivano ostavku podneo četvrti premijer kojeg je postavio Kastiljo, a Tores je na Tviteru naveo da je odlučio da se povuče iz "ličnih razloga".

Protiv Kastilja je javno tužilaštvo otvorilo pet krivičnih postupaka, među kojima je onaj o mogućem ometanju pravde zbog smjenjivanja ministra unutarnjih poslova, pa se pretpostavlja da je to povezano sa odlukom Toresa, koji je, kako se smatra, jedan od najlojalnijih predsednikovih saveznika.

U okviru dve istrage utvrđuje se da li je predsednik član jedne kriminalne organizacije.

Predsednici Perua mogu biti predmet istrage dok su na toj funkciji, ali ne mogu biti optuženi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike