Bezosova megajahta odvučena pod okriljem noći: Hteli zbog nje da demontiraju poznati most, ali su se građani uzbunili (VIDEO)

03.08.2022

13:55

0

Autor: N. Pavlović

Jahta koja je naljutila mnoge Holanđane

Bezosova megajahta odvučena pod okriljem noći: Hteli zbog nje da demontiraju poznati most, ali su se građani uzbunili (VIDEO)
bezos-jahta - Copyright Profimedia AP Photo/Tony Gutierrez

Nedovršena megajahta milijardera Džefa Bezosa pod okriljem noći je odvučena sa holandskog brodogradilišta, nakon što su vlasti popustile pod pritiskom javnosti i odbile da demontiraju most kako bi ogromno luksuzno plovilo od 500 miliona dolara moglo da prođe.

Jahta, od 127 metara i sa tri jarbola, premeštena je sa brodogradilišta "Oceanco" u Alblaserdamu do Roterdama, oko 40 kilometara dalje.

Vuča se dogodila u svitanje, a sve je snimio Holanđanin Hanko Bol.

- Nikada nismo videli tako brzi transport - rekao je. Za manje od tri sata je brod prošao kanalom Nord iako taj put inače traje dvostruko duže.

Bol pretpostavlja da je "Oceanco", kompanija koja je unajmljena da izgradi jahtu, izabrala da se "operacija" izvrši baš u svitanje, kada nema mnogo sveta, zbog publiciteta koji je cela ova priča privlačila.

Podsetimo, građani Roterdama su bili besni kada su čuli da će vlasti demontirati čuveni most De Hef, poznatiji i kao Koningshaven, kako bi prošla Bezosova jahta. Mnogi su zapretili da će jahtu gađati jajima ukoliko se to dogodi.

Bol je istakao da je jahtina ruta osmišljena tako da se izbegne put kroz gradsko jezgro Roterdama i ispod mosta, iako bi to značajno uštedelo vreme.

Kompanija je prošlog meseca objavila da je odbila zahtev Gradskog veća da se odobri privremeno demontiranje mosta.

Youtube/Dutch Yachting
 

"Oceanco" je naglasio da je Bezos, osnivač "Amazona" i drugi najbogatiji čovel na svetu bio voljan da plati troškove demontaže srednjeg dela mosta. Bol smatra da je kompanija namerno izbegla da odvuče jahtu ispod mosta.

Prema navodima holandskih medija, biće potrebno još nekoliko meseci pre nego što jahta bude u potpunosti završena.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike