Pentagon šalje Ukrajini paket vredan 550 miliona dolara - Nemačka poslala naoružanje u Kijev

01.08.2022

14:24

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Pentagon šalje Ukrajini paket vredan 550 miliona dolara - Nemačka poslala naoružanje u Kijev
Ukrajina Rusija rat - Copyright AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service, Vadim Ghirda Pixabay

U toku je 159. dan ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Brod natovaren ukrajinskim žitaricama napustio je danas ukrajinsku luku Odesu, objavio je "CNN Turk".

Ruske snage su prethodnog dana izvele napad na ukrajinsku formaciju „Kraken“ u Harkovu. 

Eksperti UN i Crvenog krsta pozvani su da učestvuju u istrazi granatiranja zatvora u Jelenovki. 

Ukrajinske snage u nedelju ujutru su gađale iz drona štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

Šta znamo do sad?

- U toku je 159. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.34 - Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu usaglasio je trasu humanitarnog koridora za izvoz žita i đubriva iz tri ukrajinske luke - Južnog, Nikolajeva i Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

21.00 - Pentagon šalje UKR novi paket pomoći vredan 500 miliona dolara

Pentagon je danas saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara.

Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters.

Da bi ispunile svoje evoluirajuće zahteve na bojnom polju, SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbedile ključne sposobnosti, navodi Pentagon u saopštenju.

20.30 - Francuska čvrsto uz Ukrajinu

Francuska će nastaviti da pruža podršku kijevskim vlastima i spremna je da pomogne u obnovi zemlje nakon završetka ruske specijalne operacije, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

- Predsednik Republike je pitao predsednika Zelenskog o vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama. On je ponovo potvrdio spremnost Francuske da nastavi da podržava ukrajinske Oružane snage kako bi mogle da se odupru ruskoj agresiji - navodi se u saopštenju administracije francuskog lidera.

On je takođe potvrdio predsedniku Zelenskom spremnost da kratkoročno pruži makroekonomsku podršku Ukrajini i pomoć u obnovi zemlje.

19.40 - DNR nastavlja ofanzivu

Snage DNR nastavljaju ofanzivu u pravcu Avdejevke i Marinke, saopštio je šef DNR Denis Pušilin. Jedinice su već prešle autoput Jasinovata-Konstantinovka u pravcu Avdejevke.

19.24 - Putin o nuklearnom ratu

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i jedan od njegovih garanta, Rusija se dosledno pridržava slova i duha Ugovora - naveo je Putin u pismu upućenom učesnicima konferencije o sporazumu u Njujorku, saopšteno je iz Kremlja.

18.50 - Evakuacija u DNR

Ukrajinske vlasti su objavile "obaveznu evakuaciju" stanovništva sa teritorije Donjecke Narodne Republike koju trenutno kontroliše Kijev kako bi doveli u pitanje legitimitet referenduma o ulasku republike u sastav Rusije koji se već sprema, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

- Koraci ukrajinskog režima najmanje su usmereni na zaštitu interesa civilnog stanovništva, posebno stanovništva Donbasa. Izjavama o obaveznoj evakuaciji ima apsolutno razumljive ciljeve. To su neki elementi poremećaja, pokušaji da se dovedu u pitanje legitimitet referenduma koji treba da se održi na teritoriji Donjecke Narodne Republike Šta Zelenski pokušava da postigne: kada ova naselja budu oslobođena, on će reći: „Tamo nije bilo ljudi, o kakvom referendumu se radi? - rekao je on televiziji „Rosija-24“.

17.30 - U Ukrajinu iz Nemačke stigao raketni sistem "MARS 2"

 

 

Pored nove pošiljke raketnog sistema sistema HIMARS, u Ukrajinu su iz Nemačke stigao i višecevni raketni sistemi MARS 2, objavio je tamošnji ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Treći brat iz porodice 'duga ruka'" stigao je u Ukrajinu – MARS 2 MSZV iz Nemačke, napisao je Reznikov na Tviteru.

Reznikov je takođe zahvalio Nemačkoj i lično ministarki odbrane Kristin Lambreht. "Naši artiljerci pozdravljaju svoje nemačke partnere", dodao je Reznikov.

16.23 - Sankcije Moskve za 39 Britanaca koji demonizuju Rusiju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da uvodi sankcije protiv 39 zvaničnika, poslovnih ljudi i novinara iz Velike Britanije i zabranu ulaska u Rusiju, jer podržavaju "demonizaciju" i međunarodnu izolaciju Mokve.

Na listi su, između ostalih lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer i bivši premijer Dejvid Kameron.

15.38 - Stoltenberg pozdravio prvu isporuku žita iz Odese

NATO pozdravlja prvu isporuku ukrajinskog žita iz luke u Odesi i poziva na punu implementaciju dogovora o izvozu žitarica, napisao je na svom Tviter nalogu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Pozdravljam prvu pošiljku ukrajinskog žita iz Odese u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje UN. Saveznici snažno i u potpunosti podržavaju implementaciju ovog sporazuma za ublažavanje globalne krize sa hranom - napisao je Stoltenberg i zahvalio Turskoj "na ključnoj ulozi" koju je odigrala.

14.56 - Ukrajina dobila od SAD još četiri raketna sistema HIMARS

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

- Zahvalan sam američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i građanima SAD na jačanju ukrajinske vojske - napisao je ministar Reznikov na Tviteru.

14.52 - Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto

Gasprom je u prvih sedam meseci ove godine smanji proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je kompanija i navela da je smanjila izvoz u zemlje koje nisu deo bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 odsto.

13.25 - Putin: Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije

Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

- Već sam rekao da su te odluke donele zapadne zemlje zarad političkih interesa – trenutnih, oportunističkih koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije - rekao je Putin.

AP Photo/Dmitri Lovetsky
 

12.00 - Uništena dva američka sistema "Himars" i jedan "Harpun"

Ruska vojska je uništila lanser američkog protivbrodskog sistema „Harpun“ u Odeskoj oblasti, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su takođe u Harkovskoj oblasti izvele napad na privremeni punkt dislokacije 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine. U napadu je navodno ubijeno do 200 ukrajinskih boraca i uništeno sedam oklopnih vozila.

On je dodao da su Oružane snage Rusije tokom proteklog dana uništile dva američka lansera „Himars“.

11.55 - Gutereš o brodu sa žitaricama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je izlaz prvog trgovačkog broda sa žitaricama iz luke u Odesi.

- Prva plovidba je kolektivno dostignuće Zajedničkog koordinacionog centra osnovanog u Istanbulu pod pokroviteljstvom UN, a koji čine predstavnici Ukrajine, Ruske Federacije i Turske... Generalni sekretar pozdravlja njihove napore i zahvalan je Turskoj za njeno vođstvo - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Theresa Wey
 

9.40 - Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama napustio Odesu

Brod natovaren ukrajinskim žitaricama napustio je danas ukrajinsku luku Odesu, objavio je "CNN Turk".

Tursko ministarstvo odbrane još nije potvrdilo informaciju.

Nešto ranije, tursko ministarstvo odbrane, citirajući Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, objavilo je da će prvi brod koji će napustiti Odesu posle blokade ukrajinskih crnomorskih luka, biti teretnjak iz Sijera Leonea koji ide za Liban.

8.00 - Rumunska vojska uništila plutajuću minu u Crnom moru

Rumunska vojska izvršila je kontrolisanu eksploziju morske mine, koja je plutala u blizini obale na Crnom moru, saopštilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje.

Mine su počele da plutaju Crnim morem nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, a rumunski, bugarski i turski vojni ronilački timovi su deaktivirali mine koje su se našle u njihovim teritorijalnim vodama.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu da su postavljale mine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike