Burna noć u Nagorno-Karabahu: Jerevan tvrdi da Baku granatira civile, Alijev zapretio osvetom ako dođe do napada na naftovode

23.10.2020

07:46 >> 12:26

0

Autor: M. I.

Burna noć u Nagorno-Karabahu: Jerevan tvrdi da Baku granatira civile, Alijev zapretio osvetom ako dođe do napada na naftovode
Copyright Tanjug/AP/Aziz Karimov

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba, ali izakjršenje primirja i to drugog po redu. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana postigli su dogovor o humanitarnom primirju, koje je na snazi od ponoći 18. oktobra, međutim primirje se konstantno krši.

Erdogan o ulozi Turske u rešavanju sukoba u Nagorno-Karabahu

Turska ima jednako pravo da bude deo rešenja sukoba oko Nagorno-Karabaha kao i Rusija, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je dodao da se nada da bi Ankara i Moskva mogle zajedno da rade na rešenju, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima, Erdogan je rekao da Azerbejdžan ima pravedan zahtev da se Turska uključi u pregovore.

Jerevan tvrdi da Azerbejdžan granatira civile, Baku negira

Jermenija je saopštila danas da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule artiljerijski napad na grad Martakert i nekoliko sela u spornom regionu Nagorno-Karabaha, što je Azerbejdžan demantovao.

Ljudskih gubitaka nema, naveo je jermenski centar za informisanje, tvrdeći da granatiranje i dalje traje, prenosi TASS.

Sa druge strane, azerbejdžansko ministarstvo odbrane tvrdi da su navodi Jerevana “neosnovani i lažni” i da “azerbejdžanska vojska ne napada civilno stanovništvo i infrastrukturu”.

Oružani sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su krajem septembra. U konfliktu ima žrtava na obe strane.

Predsednik Azerbejdžana: Žestoko ćemo vas kazniti ako napadnete naše naftovode

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je rekao da će u slučaju napada na naftovode i gasovode Jerevan biti strogo kažnjen od Bakua i zemalja čiji deo energetske bezbednosti osigurava Azerbejdžan.

– Cevovodi su na našoj teritoriji zaštićeni na odgovarajući način. Ali, naravno, čuli smo pretnje zvaničnika iz Jermenije. Rekli su da će napasti naše cevovode i terminal Sangačal, koji je od velikog značaja za transport nafte i gasa. Ako to urade, onda će zažaliti. Biće strogo kažnjeni od nas i zemalja čiji deo energetske sigurnosti obezbeđuje Azerbejdžan. Kakva će biti reakcija ovih zemalja? U ove cevovode su uložene milijarde – rekao je Alijev u intervjuu za japanski list „Nikei“.

Prema njegovim rečima „investicije su izvršile međunarodne banke: Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Azijska banka za razvoj, Evropska investiciona banka i druge“.

Ilham Alijev/Profimedia

– Zbog toga bi rukovodstvo Jermenije trebalo dobro da razmisli. Naravno, kao što sam već rekao, Azerbejdžan će ih strogo kazniti i ne mislim da će se usuditi da to učine, da počine još jedan ratni zločin – zaključio je Alijev.

Ranije je azerbejdžanski predsednik izjavio da ne isključuje mogućnost kulturne autonomije Jermena u Nagorno-Karabahu, ali da „o referendumu nema ni govora“. Lider Azerbejdžana je isključio mogućnost nastanka druge jermenske države u Azerbejdžanu, ali je istakao da će prava i bezbednost Jermena, koji žive u Karabahu, biti u potpunosti poštovana.

U ekskluzivnom intervuju za Sputnjik je izjavio da Azerbejdžan nikada neće priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Žrtve i gubici sa obe strane

I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a naneta je i materijalna šteta vojnoj i civilnoj infrastrukturi.

Prema saopštenjima Ministarstva odbrane Azerbejdžana, tokom noći došlo je do sukoba i to u različitim pravcima fronta, uglavnom bez učešća teške vojne tehnike.

Kako se navodi, kontraofanziva azerbejdžanske strane izvedena je nakon napada jermenske strane, a nanet je težak udaraca vojsci Karabaha duž cele linije fronta.

Sa druge strane, prema saopštenjima zvaničnog Jerevana, azerbejdžanska strana je granatirala naselja u kojima žive Jermeni, te je tom prilikom jedan civil podlegao povredama.

Alijev: Cilj Azerbejdžana – da Jermenija oslobodi teritoriju

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je glavni cilj Bakua na pregovorima o Nagorno-Karabahu da se Jermenija saglasi da oslobodi spornu teritoriju.

– Kao što vam je poznati, SAD, Rusija i Francuska su članice minske grupe pregovora o Nagorno-Karabahz. Naši sastanci su redovna stvar. Međutim, statusa kvo više ne postoji kao što je nekad bilo. Rukovodstvo Jermenije je dužno da oslobodi okupiranu teirtoriju, to je naš jedini zadatak na tim pregovorima – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike