Demonstranti u Iraku upali u parlament: Probili se kroz policijski kordon, pa se provodili u zgradi koju su zauzeli (FOTO)

28.07.2022

09:47

0

Nemiri su usledili nakon devet meseci zastoja tokom kojih su sporovi između različitih političkih frakcija u zemlji sprečili formiranje nove vlade

Demonstranti u Iraku upali u parlament: Probili se kroz policijski kordon, pa se provodili u zgradi koju su zauzeli (FOTO)
Tan2022-7-28_41451314_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Ali Jabar

Nekoliko stotina demonstranata probilo je zonu visoke bezbednosti u Bagdadu i upalo u zgradu iračkog parlamenta.

Pristalice sveštenika Muktade al-Sadra protive se nominovanju konkurentskog kandidata za premijera.

Sadrov politički savez osvojio je najviše poslaničkih mesta na opštim izborima u oktobru prošle godine, ali nije na vlasti zbog političkog zastoja nakon glasanja.

Policija je navodno ispalila suzavac i vodene topove na demonstrante. U to vreme nije bilo poslanika.

Grupa demonstranata prodrla je u strogo čuvanu zelenu zonu Bagdada - koja je dom brojnih najvažnijih zgrada glavnog grada, uključujucći ambasade.

Bezbednosni izvor rekao je agenciji AFP da se u početku činilo da su bezbednosne snage zaustavile "uljeze", ali da su onda "upali u parlament".

Tanjug/AP Photo/Ali Jabar
Demonstrant drži fotografiju Muktade al-Sadra

Aktuelni irački premijer Mustafa al-Kadhimi pozvao je demonstrante da napuste zgradu dok je gomila pevala, igrala i ležala na stolovima.

Nemiri su usledili nakon devet meseci zastoja tokom kojih su sporovi između različitih političkih frakcija u zemlji sprečili formiranje nove vlade.

Sadr, šiitski sveštenik koji želi da okonča uticaj SAD i Irana na unutrašnje poslove Iraka, proglasio je pobedu svog nacionalističkog pokreta Saerun (Napred) posle izbora u oktobru.

Od tada se pokazalo nemogućim da se izgradi nova vladajuća koalicija, pošto je Sadr odbio da sarađuje sa rivalima.

On i njegove pristalice protivili su se kandidaturi Mohameda al-Sudanija za premijera jer smatraju da je previše blizak Iranu.

Scene od srede poslužile su kao podsetnik na višestruke krize sa kojima se Irak suočava, uprkos tome što je bogat naftom.

Masovni protesti izbili su 2019. godine usred gneva javnosti zbog korupcije, nezaposlenosti i stanja javnih službi.

Snage bezbednosti su tada ubile stotine ljudi, navodi Hjuman rajts voč.

Sadrove pristalice su takođe uspele da provale u parlament tokom nemira 2016.

U sredu je misija UN u Iraku saopštila da demonstranti imaju pravo da demonstriraju - sve dok su njihove akcije mirne i legalne.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike