EU usvojila krizni plan za gas: Svaka zemlja će smanjiti potražnju za 15 odsto

26.07.2022

10:49

0

Autor: 24sedam

Strahuje se da će Moskva u potpunosti obustaviti isporuke

EU usvojila krizni plan za gas: Svaka zemlja će smanjiti potražnju za 15 odsto
Severni tok 2 nikada nije zaživeo - Copyright AP Photo/Michael Sohn, File

Zemlje Evropske unije postigle su u Briselu sporazum o hitnom predlogu za smanjenje potražnje gasa jer raste zabrinutost da bi Rusija mogla da prekine već smanjene isporuke gasa.

Sporazum je objavila Češka Republika, koja trenutno predsedava EU.

- Ovo nije bila nemoguća misija - napisalo je češko predsedništvo na Tviteru.

Prema planu koji je predložila Evropska komisija, zemlje dobrovoljno treba da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine.

Vanredni sastanak je održan nakon što je ruski naftni gigant Gasprom saopštio da će od srede dodatno smanjiti isporuke gasa kroz ključni gasovod Severni tok 1.

Iako je Rusija navela tehničke razloge za smanjenje, mnogi u EU taj potez vide kao oružje za isporuku gasa kao odgovor na sankcije Zapada Moskvi.

Pixabay
 

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson prethodno je izjavila da novo saopštenje „Gasproma“ o smanjenju isporuka gasa ukazuje na to da je prekid isporuka „plavog goriva“ moguć u svakom trenutku.

U Evropi je zavladala panika nakon vesti o smanjenju tranzita gasovodom „Severni tok“ na 33 miliona kubnih metara dnevno, piše kolumnista britanskog lista „Ekspres“ Džejkob Pol.

Šta je saopštio Gasprom?

Kompanija „Gasprom“, glavni snabdevač gasa u Evropi, od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.

Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.

Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike