Papa Franja podržao istopolne brakove: Kako njegov stav utiče na crkvu, a kako na LGBT zajednicu

23.10.2020

19:00 >> 19:54

0

Papa Franja ne smatra se za velikog liberala, već je osoba koja balansira između dve krajnje struje

Papa Franja podržao istopolne brakove: Kako njegov stav utiče na crkvu, a kako na LGBT zajednicu
Foto :24sedam/Tanjug/AP

Papa Franja, poglavar Katoličke crkve je prošle nedelje, na iznenađenje mnogih, rekao da smatra da bi istopolni parovi trebalo da imaju mogućnost da zvanično registruju građansku partnersku zajednicu. To je do sada najkonkretnije izražen stav pape o LGBT parovima, a izneo ga je u dokumentarcu koji je režirao Jevgenij Afinevski.

Papin stav se razlikuje od katoličke doktrine

Prema sadašnjoj katoličkoj doktrini, veze između homoseksualaca se smatraju “devijantnim ponašanjem”, a 2003. godine, vatikansko telo koje odlučuje o doktrini, saopštilo je da “poštovanje prema homoseksualcima ne može da vodi odobravanju takvog ponašanja ili zakonskom priznanju istopolnog partnerstva”.

– Homoseksualci imaju pravo da budu u porodici. Oni su božija deca i imaju pravo na porodicu. Niko ne bi trebalo da bude izbačen ili da bude primoran da se oseća loše zbog toga što je – rekao je papa u filmu koji je premijerno prikazan u sredu.

Papa Franja ne smatra se za velikog liberala, već je osoba koja balansira između dve krajnje struje. Ovako verski analitičar Željko Injac za 24 sedam konmentariše papinu izjavu i dodaje da je bitno naglasiti da on nije podržao LGBT brakove unutar crkve, već svetovne istopolne zajednice, što je već uvedeno u većini evropskih zemalja.

– Što se tiče brakova između homoseksualaca katolička crkva ih i dalje ne priznaje, odnosno homoseksualci se ne mogu venčavati u crkvi. Kod njegove izjave ne vidim tu neki naročiti progres, to je više marketinški potez koji je naišao na pozitivan odjek LGBT zajednica. On je već iznosio razne kontroverzne stavove, a ovo je jedan koji suštinski ne utiče na crkvu i vernike. On je izrazio mišljenje da nema ništa lično da se venčavaju u opštinama – objašnjava Injac.

Željko Injac, Printscreen/YT

Naš sagovornik podseća i na druge zemlje u kojima je dozvoljeno sklapanje gej brakova u crkvi.

– Neke skandinavske zemlje venčavaju homoseksualce u crkvi i protestanti su tu otišli prilično daleko za razliku od pravoslavaca i katolika, kod kojih se, bar prema mom mišljenju, tako nešto neće desiti. Iskreno, mislim da ni homoseksualcima venčanje u crkvi ne znači mnogo, njima je važniji opštinski brak, zbog pravne forme – zaključuje verski analitičar.

Hrvati šokirani papinom podrškom homoseksualcima

U Hrvatskoj nadbiskupiji na zagrebačkom Kaptolu šokirani su podrškom koju je papa Franja dao gej parovima, a kaptolski insajder za zagrebački Jutarnji list tvrdi da će to izazvati reakcije sa svih strana, jer je poglavar Rimokatoličke crkve “dotakao sam DNK katoličke vere”.

Neimenovani sagovornik lista kaže da je tačno da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv veštačke oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma.

Injac kaže da je reakcija u Hrvattskoj takva, jer inače, gledaju negativno na papinu pojavu.

– Oni su dosta konzervativni, a papu, generalno, ne uvažavaju. Najviše zbog toga što je odbio da Alozija Stepinca proglasi za sveca. Čak su ga neki hrvatski mediji i analitičari proglasili komunistom, četnikom i gej lobistom.

Papina izjava nije iznenađenje za LGBT zajednicu

Goran Miletić, Printscreen/YT

Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders kaže za 24sedam da papina izjava nije iznenadila LGBT zajednicu i da je to bilo pitanje trenutka.

– Budući da su njegovi stavovi poznati i liberalniji njegovih prethodnika bilo je pitanje momenta kada će dati podršku istoplnim zajednicama. To nije pitanje nikakvog luksuza, već praktično pitanje gde se rešavaju problemi dvoje ljudi koji žive zajedno. To je pozitivna poruka i poruka svim državama gde je katolička zajednica jaka – ističe Miletić.

Šta je papa ranije govorio o homoseksualcima?

U knjizi “U raju i na Zemlji” iz 2013, papa je rekao da bi zakonsko priznavanje istopolnih zajednica u obliku braka predstavljalo “antropološku regresiju”.

Naveo je i da bi dozvola istopolnim parovima za usvajanje dece, “mogla da utiče na najmlađe… Svakom čoveku je potreban otac muškarac i majka žena kako bi mu pomogli da stvori sopstveni identitet”.

Iste godine, papa je potvrdio stav crkve da je homoseksualni odnos greh, ali je naveo da LGBT populacija nije grešna.

– Ako je neko homoseksualac, traži Boga i njegovu dobru volju, ko sam ja da mu sudim – zapitao se papa.

Pre šest godine prvi put se pojavila informacija da je papa podržao istopolnu građansku partnersku zajednicu, ali je Vatikan tada demantovao.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi