"Ovo su bili najveći predatori": Naučnici otkrili dve nove vrste krokodila

19.07.2022

20:49

0

Pretpostavlja se da su rasli i preko 3,5 metra u dužinu

"Ovo su bili najveći predatori": Naučnici otkrili dve nove vrste krokodila
krokodil1 - Copyright Profimedia

Naučnici sa Univerziteta Ajova u SAD otkrili su dve nove vrste krokodila koje su živele pre između 18 miliona i 15 miliona godina i verovatno su lovile rane ljude, što baca više svetla na naša saznanja o evoluciji gmizavaca, objavljeno je u časopisu "The Anatomical Record".


Ovi krokodili su, pretpostavlja se rasli i preko 3,5 metra u dužinu, a naseljavali su istočnu Afriku pre nego što su "neobjašnjivo izumrli", kažu naučnici iz Ajove.

Ove vrste, okarakterisane kao džinovski patuljasti krokodili - Kiniang mabokoensis i Kiniang tćernovi - slične su patuljastim krokodilima pronađenim u centralnoj i zapadnoj Africi.

Međutim, dok patuljasti krokodili retko rastu duže od metar i po, naučnici kažu da su njihovi praistorijski preci mogli dostići dužinu i do 3,6 metara. Sama njihova veličina ih je svrstavala u najozbiljnije pretnje za bilo koju životinju na koju naiđu, pa i za rane ljude.

- Ovo su bili najveći predatori sa kojima su se naši preci suočili. Bili su oportunistički predatori, baš kao što su krokodili danas - rekao je koautor studije Kristofer Broču, profesor na Odseku za nauke o Zemlji i životnoj sredini na Univerzitetu u Ajovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike