Nastavak sukoba u Nagorno-Karabahu: Azeri granatirali jermenska sela, Iran šalje vojsku na granicu

25.10.2020

07:58 >> 08:45

0

Autor: M. I.

Nastavak sukoba u Nagorno-Karabahu: Azeri granatirali jermenska sela, Iran šalje vojsku na granicu
Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba, ali izakjršenje primirja i to drugog po redu. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana postigli su dogovor o humanitarnom primirju, koje je na snazi od ponoći 18. oktobra, međutim primirje se konstantno krši.

Iran šalje vojsku na granicu

Iranska revolucionarna garda saopštila je da će uskoro rasporediti jedinice iz svojih kopnenih snaga na granicama sa sukobljenim oblastima u regionu Karabaha, ističući da su „sigurnost naroda i nacionalni interesi crvena linija“.

Zapovednik kopnenih snaga u gardi, Muhamad Pakpour, otkrio je šta je cilj raspoređivanja iranskih snaga.

– Cilj raspoređivanja snaga je zaštita iranskih nacionalnih interesa i osiguranje sigurnosti i sigurnosti stanovnika pograničnih područja. Poštujemo teritorijalni integritet susednih zemalja, ali svaka geopolitička promena na granicama je crvena linija za Iran – smatra Pakpour.

Pakpour je tokom obilaska pograničnih područja naglasio da su snage Garde nadzirale granicu od izbijanja vojnih bitaka između Jermenije i Azerbejdžana u Karabahu, pozivajući na jačanje prisustva vojne straže prema novonastalim okolnostima, prenosi AMN.

Azeri granatirali sela

Vlasti Nagorno-Karabaha izjavile su da su u toku noći Oružane snage Azerbejdžana granatirale naselja i obradivo zemljište u Karabahu.

– U noći sa 24. na 25. oktobar Azerbejdžan je nastavio sa granatiranjem naselja. Artiljerija je upotrebljena protiv sela Karmir Šuka, Tagavard, Giši, Spitakašen, Martuninski rejon i selo Avetaranoc u Askeranskom rejon. Neprijateljske snage nisu napadale samo civilna naselja, već i susedne teritorije – šume i poljoprivredno zemljište – navodi se u objavi Službe za vanredne situacije Karabaha na Fejsbuku.

Napominje se da u ovim naseljima nema vojnih objekata.

– Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava tokom granatiranja – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike