Dramatično u Australiji: Evakuisano nekoliko hiljada ljudi, voda prekrila Sidnej, a kiša neće stati do ponedeljka! (VIDEO)

03.07.2022

10:19

0

Autor: 24sedam

„Ovo je hitna situacija opasna po život", izjavila je ministarka hitnih službi Novog Južnog Velsa

Dramatično u Australiji: Evakuisano nekoliko hiljada ljudi, voda prekrila Sidnej, a kiša neće stati do ponedeljka! (VIDEO)
profimedia-0667385938 - Copyright Profimedia

Nekoliko hiljada stanovnika dobilao je naređenje da se evakuiše iz jugozapadnog dela Sidneja, najvećeg australijskog grada, zbog jake kiše i snažnog vetra koji su pogodili istočnu obalu.

Iako su mnogi delovi grada prekriveni vodom, očekuje se da će poplave biti gore od onih koje su pogodile region prošle godine.

Obilne kiše i izlivanje reka izazvali su poplave i klizišta duž istočne obale od Njukastla do zaliva Bejtmens u državi Novi Južni Vels, a očekuje se da će se kiša intenzivirati večeras, preneo je Rojters.

- Ako ste bili bezbedni 2021, nemojte pretpostavljati da ćete biti bezbedni večeras. Ovo je situacija koja se brzo razvija i mogle bi da budu pogođene oblasti koje nikada ranije nisu doživele poplave - rekla je na brifingu za medije ministarka hitnih službi Novog Južnog Velsa Stef Kuk.

Ona je ranije danas pozvala ljude da razmisle o odlasku na odmor, s obzirom na to da se loše vreme poklopilo sa početkom školskog raspusta.

- Ovo je hitna situacija opasna po život - naglasila je Kuk.

U nekim predgrađima visina vode dostigla je 1,5 metara, a  Služba za hitne slučajeve Novog Južnog Velsa saopštila je da kiša neće stati bar do ponedeljka.

Na području Sidneja od početka meseca palo je četiri puta više kiše nego što inače padne tokom celog jula.

Navodi se da se voda već prelila preko brane Varagamba.

Meteorolog Džonatan Hau rekao je za Ej-Bi-Si da je u selu Menangle, oko 70 kilometara jugozapadno od Sidneja, nivo reke već dosegao 16,5 metara, što je malo ispod rekorda od 16,8 metara, dosegnutog u aprilu 2022.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike