Ako vam se kopa? Vlasti potvrdile postojanje zlatne rude vredne više milijardi dolara!

02.07.2022

21:44

0

Autor: 24sedam

Lokalno rafiniranje zlata moglo bi povećati broj radnih mesta i poboljšati pružanje socijalnih usluga onima koji žive u blizini mesta vađenja minerala

Ako vam se kopa? Vlasti potvrdile postojanje zlatne rude vredne više milijardi dolara!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Portparol Ministarstva energetike i razvoja minerala u Ugandi, Solomon Mujita, rekao je da su ovi izveštaji usmereni na privlačenje rudara zlata i ulagača u kripto sektor.

U nastojanju da potakne ekonomiju zemlje, ugandska vlada licencirala je kinesku kompaniju za rudarenje zlata Vagagai da započne proizvodnju proizvoda od zlata u okrugu Busia. Kompanija je započela izgradnju svoje rafinerije zlata u vrednosti od 200 miliona dolara 2016. godine. Mujita je rekao da bi se otkriveno zlato moglo odmah početi iskopavati.

Lokalno rafiniranje zlata moglo bi povećati broj radnih mesta i poboljšati pružanje socijalnih usluga onima koji žive u blizini mesta vađenja minerala.

 

 

Predsednik Ugande Joveri Museveni pozvao je na lokalno pročišćavanje robe, nazivajući svaku spoljnu rafineriju kriminalnom.

- Kriminalno je da se bilo ko zalaže za nastavak izvoza sirovina iz Africi, kada postoji 90 posto veća vrednost u tom proizvodu nego što dajete strancima - rekao je Museveni.

Tan Čun Či, generalni direktor kompanije Vagagai za rudarenje zlata, kaže da je investicija dostigla 60 miliona dolara. Objašnjava da su zaostajali u izgradnji zbog neposedovanja dve dozvole. Kompanija je nedavno dobila dozvolu za proizvodnju zlata u martu ove godine i ima 21-godišnji zakup za rudnik zlata. Očekuju da će iskopavanje zlata početi u julu 2023. godine.

Kompanija je uložila 200 miliona dolara u izgradnju rafinerije. Uprkos svom zlatu otkrivenom u zemlji, postoje velike poteškoće u rudarenu što utiče na količinu rude koja se svake godine iskopa, a koja iznosi 2.500 do 3.000 metričkih tona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike