Hitan sastanak: Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zaseda danas zbog situacije u Ukrajini!

28.06.2022

06:22

0

Hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri ovoj organizaciji Sergej Kisilica

Hitan sastanak: Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zaseda danas zbog situacije u Ukrajini!
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Jason DeCrow

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak o Ukrajini.

Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri ovoj organizaciji Sergej Kisilica.

Kisilica je u pismu predsedavajućem SB UN zatražio da se sastanak održi pod tačkom dnevnog reda "Održavanje mira i bezbednosti u Ukrajini".

Da podsetimo, predsednici Rusije i Brazila Vladimir Putin i Žair Bolsonaro razgovorali su juče o početku brazilskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je pres služba Kremlja.

Telefonski razgovor je organizovan u skladu sa sporazumom postignutim tokom samita BRIKS-a prošle nedelje, prenosi TASS.

- Predsednici su razmotrili nekoliko međunarodnih pitanja, uključujući i predsedavanje Brazila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje počinje 1. jula - naveo je Kremlj.

Pixabay
 

Vladimir Putin je nakon samita BRIKS ocenio da je zajednička politika zemalja članica grupe - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u cilju izgradnje multipolarnog sveta sada ključna kao nikada pre.

- Sigurni smo da je liderstvo zemalja BRIKS-a u formulisanju zajedničkog i pozitivnog kursa ka izgradnji istinski multipolarnog sistema međudržavnih odnosa, zasnovanog na univerzalno priznatim normama međunarodnog prava i ključnim principima Povelje UN, od krucijalne važnosti kao nikada ranije - rekao je Putin u video obraćanju na 14. samitu BRIKS-a.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora uz aktivno učešće ovog bloka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike