UŽIVO Rat u Karabahu: Ubijeni visoki jermenski oficir i lider proturskih militanata, žestoke borbe na prvoj liniji fronta

27.10.2020

10:05 >> 11:42

0

Partite sa 24sedam iz minuta u minut...

UŽIVO Rat u Karabahu: Ubijeni visoki jermenski oficir i lider proturskih militanata, žestoke borbe na prvoj liniji fronta
Copyright Profimedia

Rat u Nagorno-Karabahu ne prestaje!

Azerbejdžan je granatirao južne granične prelaze Jermenije sa Iranom jutros između 10.00 i 10.15 po lokalnom vremenu, saopštio je jermenski ujedinjeni Infocentar.

Azerbejdžan je tako još jednom prekršio sporazum o prekidu vatre, tvrdi Jerevan.

Jedan azerbejdžanski dron se srušio na teritoriji Jermenije, preneo je Armenpres.

Zbog najnovijeg kršenja prekida vatre i granatiranja državne granice Jermenije, iz ministarstva odbrane Jermenije su saopštili da su prinuđeni na odmazdu prema azerbejdžanskim vojnim snagama.

Pratite na sa nama iz minuta u minut…

 

12:14 – Baku: Imamo pravo da uništimo sve objekte koji ugrožavaju našu teritoriju

Azerbejdžan može da uništi bilo koji, čak i legitiman, vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira gde se nalazio, navodi se u zajedničkoj izjavi Ministarstva odbrane i Državne granične služba te zemlje.

„Azerbejdžan, pridržavajući se novog humanitarnog prekida vatre, suzdržan je prema neprijateljskim provokacijama duž čitavog fronta i preduzima samo adekvatne mere. Koristeći ovo, Jermenija namerno pogoršava situaciju na različitim pravcima fronta, posebno na obnovljenim deonicama državne granice, pripremajući teren za svoje dalje provokacije“, navodi se u izjavi.

Ministarstvo odbrane i Granična služba ističu da se „mora obezbediti nepovredivost državne granice“.

„Svaka provokacija u ovom pravcu smatra se činom agresije na naš teritorijalni integritet. Uzimajući to u obzir, Azerbejdžan ima pravo da uništi svaki legitiman vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira na njegovu lokaciju“, zaključuje se u izjavi.

 

11:00 – Aliev besan: Umesto da rešava sukob u Karabahu, OEBS ga „zamrzava“

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev smatra da je aktivnost Minske grupe OEBS-a bila usmerena na „zamrzavanje“ karabaškog konflikta, a ne na njegovo rešavanje.

„Minska grupa generalno nije pokazala nikakvu aktivnost kao grupa zemalja, jer su kopredsedavajući stavili monopol na tu aktivnost. Vidimo do čega je to dovelo. Za 28 godina nema nikakvog napretka, nikakvih rezultata, samo obećanja i birokratske procedure. Danas nam se, u suštini, čini da je delatnost kopredsedavajućih bila usmerena na zamrzavanje sukoba, a ne na njegovo rešavanje“, rekao je azerbejdžanski predsednik u intervjuu za italijansku televiziju „Rai-1“.

Alijev je u ponedeljak rekao da je Azerbejdžan više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniji zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu.

10:46 – Ubijen visoki jermenski oficir i lider proturskih militanata

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su se naselja u različitim pravcima linije razdvajanja našla pod paljbom jermenskih oružanih snaga u noći 27. oktobra, kao i da je ubijen visoki jermenski oficir. Karabaška vojska prenosi da se lokalne borbe odvijaju u nekim pravcima linije fronta i da neprijatelj puca na civilna naselja.

Ministarstvo je dodalo da je uništen prednji komandni punkt 18. motorizovane divizije jermenskih oružanih snaga, kao i da je među ubijenima načelnik štaba divizije Sergej Šakarjan.

10: 34 – Vojni resor oslobođen

Azerbejdžanski vojni resor je takođe objavio video-snimak oslobođenog od okupacije grada Kubatli.

10:30 -Borbe na prvoj liniji fronta

Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah izvestila je o lokalnim borbama koje su nastavljene na delovima prve linije fronta.

„U nekim pravcima linije fronta trenutno se odvijaju lokalne borbe. Jedinice Armije odbrane nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju“, navedeno je u saopštenju na Fejsbuk stranici karabaške vojske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike