Španija ulaže u avijaciju! Potpisan ugovor o kupovini 20 borbenih aviona tipa Jurofajter

23.06.2022

20:25

0

Autor: I.P.

Prva isporuka planirana je za 2026. godinu

Španija ulaže u avijaciju! Potpisan ugovor o kupovini 20 borbenih aviona tipa Jurofajter
Ilustracija/borbeni avion - Copyright Printscreen/YouTube/ PaddyPatrone

Vlada Španije potpisala je u četvrtak ugovor o kupovini 20 borbenih aviona tipa Jurofajter , sa kojima će španska flota ubuduće imati 90 aviona ovog tipa, saopštio je konzorcijum Erbas na sajmu vazduhoplovstva ILA u Berlinu.

Nabavku ovih 20 novih Eurofajtera odobrio je Savjet ministara 15. decembra i predstavlja trošak od oko dve milijarde evra.

Novi avion će zameniti stari F18 Hornet u vazduhoplovnoj bazi Gando na Kanarskim ostrvima. Ugovor sa Erbasom obuhvata, pored borbenih aviona i turbina, simulator i pružanje tehničkog servisa.

Takođe će imati radar Escan Electronic Scanning i Indra's Dass (elektronski odbrambeni sistem), jedan od „najnaprednijih sistema na svetu, koji će obezbediti superiornost letelice u narednim decenijama“, saopštila je kompanija prošle nedelje.

Prva isporuka planirana je za 2026. godinu.

- Ova dodatna naredba jača privrženost Španije ne samo Jurofajteru, već i njegovom industrijskom i razvojnom okruženju. Želeli bismo da se zahvalimo kupcu na njegovoj snažnoj poziciji u evropskoj odbrani u trenutku kada je to najpotrebnije, rekao je u saopštenju Majk Šolhorn, izvršni direktor Erbasove odbrane i svemira.

Prema mišljenju španske vojske, ova nova nabavka dvadeset novih lovaca Jurofajter „je strateška“ za nastavak podrške vazduhoplovnoj industriji i jasna je poruka „da se ojača kapacitet NATO-a za odvraćanje“, rekao je španski general Migel Anhel Martin Perez, šef komandu za logističku podršku Ratnog vazduhoplovstva.


Jurofajter je najveći odbrambeni program u Evropi, u kojem učestvuju Velika Britanija, Španija, Nemačka i Italija. Pored svojih tehnoloških mogućnosti, obezbeđuje više od 100.000 radnih mesta u Evropi. Do danas, program Jurofajter je registrovao 681 porudžbinu iz 9 zemalja širom sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike