Španija liberalizuje zakon o abortusu: Devojčice od 16 i 17 godina ne moraju da imaju saglasnost roditelja za prekid trudnoće

18.05.2022

05:11

0

Ukoliko zakon bude odobren, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će zaposlenim ženama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo

Španija liberalizuje zakon o abortusu: Devojčice od 16 i 17 godina ne moraju da imaju saglasnost roditelja za prekid trudnoće
Ilustracija - Copyright Profimedia

Španija je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da devojčice od 16 i 17 godina moraju da imaju saglasnost roditelja pre prekida trudnoće.

Novi zakon ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je konzervativna Narodna partija odobrila 2015. godine, navodi BBC.

Portparolka vlade Izabel Rodrigez rekla je da zakon predstavlja "novi demokratski iskorak".

Ukoliko zakon bude odobren, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će zaposlenim ženama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo.

U Španiji je dobrovoljni abortus dozvoljen do 14. nedelje trudnoće, ali lekari u tradicionalno rimokatoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savesti, prenosi madridski ''''El Pais''''.

Ministarka za rodnu ravnopravnost Iren Montero poručila je da vladine institucije moraju "odbaciti tabue, stigmu i krivicu u vezi sa ženskim telom".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike