Patrušev upozorava: Sledi odgovor na odluku Litvanije, njihov narod će osetiti posledice

21.06.2022

11:46

0

Zabranjen tranzit robe, koja je pod EU sankcijama, iz Rusije u Kaljiningradsku oblast

Patrušev upozorava: Sledi odgovor na odluku Litvanije, njihov narod će osetiti posledice
patrušev - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zvanična Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Litvanije da blokira transport robe sa kopnenog dela Rusije ka Kaljiningradskoj oblasti, a litvanski narod će osetiti posledice ovih mera, upozorio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Kalinjingradu.

- Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti - rekao je Patrušev.

On je rekao da treba ojačati bezbednost ruskih granica, uzimajući u obzir nove pretnje, uključujući mogući ulazak Finske i Švedske u NATO.

- Imajući u vidu pojavu novih pretnji zbog potencijalnog pristupanja Finske i Švedske NATO-u, zastoja u prekograničnoj saradnji evropskih država sa našom zemljom i nedostatka zvanične demarkacije državne granice između Rusije i Estonije, dodatne mere su potrebne kako bi se unapredile snage i sredstva kojima se štiti i brani naša državna granica - rekao je Patrušev.

Profimedia
 

On je kritikovao SAD i druge zapadne zemlje da godinama ignorišu zahteve Moskve za rešavanje bezbednosnih pitanja, uključujući neširenje NATO na istok.

- Zapad godinama ne uzima u obzir predloge Rusije o regulisanju ključnih nacionalnih bezbednosnih pitanja: neširenje NATO na istok i neraspoređivanje vojne infrastrukture u blizini ruskih granica - naveo je Patrušev.

On je ranije danas stigao u posetu Kalinjingradskoj oblasti na sastanak o nacionalnoj bezbednosti severozapadne Rusije.

Sastanak se održava u trenutku kada je Litvanija donela odluku da zabrani tranzit robe koja je pod EU sankcijama iz Rusije u tu oblast, ali, kako se ističe, poseta je bila planirana ranije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike