Rat sve žešći: Karabah optužio Baku za granatiranje porodilišta u Stepanakertu (FOTO+VIDEO)

28.10.2020

09:56 >> 19:23

0

Zvanični informativni centar nepriznatog Nagorno-Karabaha optužio je Oružane snage Azerbejdžana za granatiranje zgrade porodilišta u Stepanakertu

Rat sve žešći: Karabah optužio Baku za granatiranje porodilišta u Stepanakertu (FOTO+VIDEO)
Copyright AP Photo

Zvanični informativni centar nepriznatog Nagorno-Karabaha optužio je Oružane snage Azerbejdžana za granatiranje zgrade porodilišta u Stepanakertu.

„Azerbejdžanske Oružane snage granatirale su porodilište Stepanakerta. Još nema informacija o žrtvama“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu centra.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan je na svom nalogu na Fejsbuku objavio fotografije na kojima je prikazana oštećena zgrada porodilišta.

Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Wednesday, 28 October 2020

 

Na video-snimku se vide gađanje mete na nebu i eksplozija.

Optužbe

Prethodno je Baku optužio Jerevan za napade u nekoliko pravaca. Jerevan je to demantovao. Portparolka Ministarstva odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah izjavila je da je reč o „jeftinim dezinformacijama“.

-Sa jermenske teritorije oblasti Berd, Čambarak, Vardenis i Goris, neprijatelj je pucao na teritorije azerbejdžanskih regija Tovuz, Kedabek, Daškešan i Kubadli. Neprijatelj je otvorio vatru i na teritoriju Agdžabedinskog rejona-  saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Istovremeno, vojni resor Azerbejdžana optužio je jermensku vojsku da je tokom proteklog dana i u noći 28. oktobra, ne poštujući humanitarni prekid vatre, uz različitih vrsta oružja pucala na položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta, kao i naselja u blizini zone fronta.

Kako bi suzbila borbenu aktivnost oružanih snaga Jermenije i obezbedila sigurnost civilnog stanovništva, komanda azerbejdžanske vojske odlučila je da pokrene kontraofanzivnu operaciju trupa duž čitavog fronta.

Azerbejdžanska strana dodaje da su borbene operacije nastavljene uglavnom na Agderinskom, Hodžavenskom, Fizulinskom, Zangilanskom i Kubadlinskom pravcu fronta i ističe da su neprijateljski pokušaji napada bili odlučno presečeni, te da se on povukao, pretrpevši gubitke.

Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov

-Usled kontramera koje su preduzete protiv oružanih snaga Jermenije na različitim pravcima fronta, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih. Uništeno je nekoliko jedinica borbene tehnike neprijatelja. U napadu na artiljerijsku jedinicu neprijatelja uništeni su njegovi topovi i granate – navedeno je u saopštenju.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Pre dva dana postignut je novi dogovor o primirju, ali očigledno je i ono prekršeno.

tanjug/AP Photo

 

Premijer Jermenije objasnio šta rade ruski vojnici na granici sa Karabahom

Jermenski premijer Nikol Pašinjan potvrdio je da su na granici Jermenije i nepriznatog Nagorno-Karabaha raspoređeni ruski graničari, ali je pojasnio da u tome nema ništa neobično, jer su se ruski vojnici i ranije nalazili na granicama republike sa Iranom i Turskom, a u svetlu eskalacije na jugu zemlje, raspoređeni su i tamo.

Novinar španske agencije EFE Pablo Gonzales je tokom intervjua upitao jermenskog premijera da prokomentariše fotografije na društvenim mrežama na kojima su navodno prikazani ruski vojnici na jermenskoj granici u oblasti Nagorno-Karabaha.

„U tome nema ništa novo. Ruski graničari se nalaze na granici Jermenije sa Turskom i Iranom. Tako je bilo oduvek. I sada, u svetlu najnovijeg razvoja događaja, ruski graničari se nalaze i na jugoistočnoj i jugozapadnoj granici Jermenije. To jest, to u suštini nije nikakva novost“, objasnio je Pašinjan.

Na jugozapadu Jermenija graniči sa azerbejdžanskom autonomnom Republikom Nahčivan, a na jugoistoku sa azerbejdžanskim oblastima koje se nalaze pod kontrolom nepriznatog Nagorno-Karabaha.

Ruski graničari se nalaze u Jermeniji u skladu sa bilateralnim sporazumom između dve zemlje. Sistem zaštite državne granice Jermenije sa Turskom i Iranom u potpunosti je sačuvan još iz vremena SSSR. Jermensko rukovodstvo smatra da su ruski graničari važan deo nacionalne bezbednosti republike. Granična uprava FSB Rusije u Jermeniji uključuje četiri pogranična odreda, kao i zaseban kontrolni punkt na jerevanskom međunarodnom aerodromu „Evartnoc“.

MIP Azerbejdžana: U napadu jermenskih snaga poginuo 21 civil

Oružane snage Jermenije pogodile su danas grad Bardu u Azerbejdžanu sistemom višestrukih raketnih bacača “smerč” i izazvale brojne žrtve među civilima, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Usled raketnog napada na grad Bardu ubijen je 21 civil, među njima i deca, a više od 70 ljudi je teško ranjeno, stoji u saopštenju koje je prosledila ambasada Azerbejdžana u Beogradu.

Još jedno gađanje stambenog naselja u gradu udaljenom od zone sukoba, koje nema obeležja vojnih ciljeva, ponovo otkriva terorističku prirodu Jermenije, naveo je MIP Azerbejdžana.

Namerno ubijanje mirnog stanovništva u gradu Bardu od strane oružanih snaga Jermenije predstavlja čin genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovečnosti, stoji dalje u saopštenju.

To je flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Jermenije i rukovodstvo Jermenije, uključujući premijera i ministra odbrane zemlje, snose punu odgovornost za ovaj zločin, naveo je MIP Azerbejdžana.

Napadajući azerbejdžanska rezidencijalna područja i civile tokom formalno proglašenog humanitarnog prekida vatre i uoči ženevskog sastanka ministara spoljnih poslova obe države sa kopredsedavajućim Minske grupe OEBS, Jermenija očigledno želi da potkopa pregovore, poveća napetost i uključi treće države u sukob, navedeno je u saopštenju.

Armija odbrane Nagorno-Karabaha saopštila je da je uništila bespilotnu letelicu azerbejdžanskih oružanih snaga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike