Grčki premijer Micotakis poručio: Zapadni Balkan da se priključi EU 2033. godine

11.06.2022

07:05

0

Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu

Grčki premijer Micotakis poručio:  Zapadni Balkan da se priključi EU 2033. godine
Kirijakos Micotakis - Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Solunu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

U okviru Samita Procesa saradnje u jugoističnoj Evropi u Solunu, predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je radnoj večeri, koju je Kirjakos Micotakis priredio za šefove država i vlada. 

Grčki premijer je rekao je da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

- To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije - rekao je Micotakis, prenela je ANA.

Po završetku samita SEECP, kojim je Grčka predsedavala, grčki premijer je pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbednosti i prosperiteta To je, kako je rekao, osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena.

- Usvojena zajednička deklaracija iz Soluna je zvanični dokument kontinuirane posvećenosti strana principima demokratije, pravne države i temeljnim principima međusobnog poštovanja i solidarnosti - rekao je Micotakis.

On je ponovio da je ključni prioritet integracija čitavog regiona jugoistočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju, skoro 20 godina otkako je put otvoren ponovo u Solunu tokom grčkog predsedavanja 2003. godine. Micotakis je kazao da je došlo vreme da se krene sa odlučnim koracima ka uključivanju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu. 

Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug, RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike