Kina burno reagovala na plan SAD da snabdeju Tajvan oružjem: To ozbiljno šteti odnosima Pekinga i Vašingtona

10.06.2022

14:08

0

Pentagonova agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju odobrila je u sredu paket od 120 miliona dolara

Kina burno reagovala na plan SAD da snabdeju Tajvan oružjem: To ozbiljno šteti odnosima Pekinga i Vašingtona
AP21076418184045 - Copyright AP Photo/Andy Wong

Kina "snažno osuđuje" Vašingtonsko odobrenje novog multimilionskog sporazuma o oružju sa Tajvanom i poziva na njegovo otkazivanje, rekao je u četvrtak portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Pentagonova agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) odobrila je u sredu paket od 120 miliona dolara. On obezbeđuje delove za brodove i logističku podršku Tajvanu i to je četvrti krug prodaje od početka 2021. godine, kada je Džozef Bajden postao predsednik SAD.

Kina je dosledno upozoravala SAD na vojnu saradnju sa ostrvom koje Peking smatra delom svoje teritorije.

Govoreći na redovnom brifingu u četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da prodaja oružja „ozbiljno krši princip jedne Kine“, podriva suverenitet i bezbednosne interese Kine i „ozbiljno šteti odnosima Kine i SAD i miru i stabilnosti širom Tajvana”.

- Kina se tome oštro protivi i oštro osuđuje ovaj potez - rekao je Liđijan.

On je pozvao SAD da otkažu plan i prekinu „vojne veze“ sa Tajvanom.

- Kina će nastaviti da preduzima odlučne i snažne mere da čvrsto odbrani svoj suverenitet i bezbednosne interese - dodao je on.

U međuvremenu, prema DSCA, predložena prodaja „služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD, podržavajući stalne pokušaje primaoca da održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“.

AP Photo/Andy Wong
Đao Liđijan

- Predložena prodaja pomoći će u poboljšanju bezbednosti primaoca i u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regionu - tvrdi agencija.

Precizirano je da paket uključuje „neklasifikovane rezervne i delove za popravku za brodove i brodske sisteme, logističku tehničku pomoć, tehničku i logističku podršku predstavnika Vlade SAD i izvođača i druge povezane elemente logističke i programske podrške”.

Tokom poslednjih nekoliko godina prodaja američkog oružja Tajvanu bila je izvor stalnih tenzija između Vašingtona i Pekinga. Uprkos upozorenjima Kine, američki ministar odbrane Lojd Ostin nedavno je rekao da će SAD pojačati vojnu pomoć Tajvanu u budućnosti.

Ostrvo je samoupravna teritorija kojom de fakto vlada sopstvena vlada od 1949. godine, kada je poražena strana u kineskom građanskom ratu pobegla tamo i uspostavila sopstvenu administraciju. Peking na tajvanske vlasti gleda kao na separatiste, insistirajući da je Tajvan neotuđivi deo Kine.

Poslednjih godina najviši kineski zvaničnici, uključujući predsednika Si Đinpinga, otvoreno su pričali da Peking neće isključiti upotrebu sile kako bi obezbedio „ponovno ujedinjenje“ Tajvana sa kopnom.

Vlasti u Tajpeju na sličan način upozorile su da će svim sredstvima braniti ostrvo u slučaju kineske invazije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike